På äventyr med Gud i Tanzania

I oktober blev drömmen sann: en »Bial-resa« till Tanzania.

»Alla ni som älskar Jesus, säg Amen!«. Pastor Tumaini, kollega med Bial-missionären Nora Sandahl, sjunger så för att få uppmärksamhet och samla gruppen som består av söndagsskolledare från församlingar i Iringa och gänget från Sverige. Hon undervisar om ledarens viktiga uppdrag och kyrkans uppdrag att undervisa barn. En god tid för att plantera Guds ord är när barnen är små, det är Tumaini säker på. »Be till Gud varje dag, så får du växa. Läs Guds ord, så får du växa«, det är orden i nästa sång som pastor Tumaini lär ut.

Hennes passion för barn och kyrka lyser igenom. I smågrupper planerar sedan tanzanska och svenska ledarna söndagsskolan som ska vara nästa dag med lekar, sånger, bön och bibelberättande. Stunden med barnen i söndagsskolan skapar oförglömliga minnen.

En av ledarna är 17-åringen Miriam Helgesson från Alingsås. Hon upplevde resan som otroligt givande och att den gav en större inblick i deras värld. Hon känner att vi lever i helt olika världar.

– Det är så stor skillnad på människorna. I Sverige har vi lätt att vara otacksamma även fast vi har allt vi kan önska oss, men där så blev förskolebarnen jätteglada över en näve popcorn. Men fastän vi är så olika så är det ändå väldigt coolt att se hur vi kan finna gemenskap i Gud. Jag är så nöjd över att jag kunde följa med och att en massa andra också fick uppleva allt detta, säger Miriam.

Gemenskapen i Gud, trots olika språk och kultur, blir stark när gruppen följer med Bial-missionären Ulf Ekängen till massajbyn Chitego.

– När jag steg ur bilen mötte jag en äldre massajkvinna. Vi höll varandras händer och hon tittade mig djupt i ögonen. Det var som att tiden stod stilla en stund, säger Maria Bjärneroth.

Bjärneroth är Soul Children-ledare i Kalmar och förstår att vårt besök hos massajerna, ett folk med låg status i landet, är viktigt för dem, likväl som det förändrar oss svenskar. Det blir ett sådant möte som för Ulf är en oumbärlig del av missionen: »där händer möts, där händer något.«