Över stad och land i kväll, går julens glada bud

Äntligen är det jul och vi får samlas kring hoppet och ljuset: Född är Herren Jesus Krist, vår Frälsare och Gud.

Ännu ett år har passerat, med en stor portion mörker och oro. Krig, energikris, inflation och klimathot. Det är lätt att känna sig modlös. Men Jesus kallar oss att lyfta blicken. Han säger: »Ni är världens ljus.« I årets julkampanj sätter vi därför återigen fokus på hur ljuset lyser i mörkret och hur vi kan vara med och tända praktiska, konkreta ljus för människor, både i vår närhet och långt borta.

Tack för att du står med i det stora uppdraget! Genom att du är med och ger en gåva, ger du också fler möjlighet att nås av en stråle av Guds kärleks ljus, som det står i den gamla psalmen.

Nedan kan ni läsa julhälsningar och vittnesbörd från några av de länder där EFS har praktikanter och missionärerVi önskar dig en välsignad juletid. Läs mer på efs.nu/jul

Familjen Eklöv i Etiopien
I höstas flyttade familjen Eklöv som EFS missionärer till Etiopien. Lina är läkare och har bland annat arbetat som medicinsk rådgivare åt Warsan i Somalia. Niklas har arbetat som EFS representant med fokus på att bland annat stärka kontakten med systerkyrkan Mekane Yesus och deras biståndsgren.
– Vi har fått möta mycket lidande och utmaningar i regionen: torka, etniska konflikter och ekonomisk kris. Men vi har också sett att de insatser vi stöttar gör skillnad, berättar Lina och Niklas.

Regn i Bale
Torkan har slagit hårt i Etiopien. I Bale har cirka 70 % av boskapen dött. Kvinnor och små barn har drabbats extra hårt.
– Kvinnors bröstmjölk har sinat på grund av näringsbrist, så att de inte kunnat amma sina barn, berättar Asliya Mohamed, som jobbar särskilt med kvinnornas situation i staden Bered.
Genom Mekane Yesus-kyrkans bistånds­gren DASSC har EFS kunnat vara med och lindra nöden.
Efter två års uteblivna regn och be­gränsade skördar i Bale regnar det nu äntligen, vilket är ett stort tack­sägelse­ämne. Vi fortsätter att stötta det långsiktiga arbetet för en säker livs­medels­försörjning.
Stort tack till alla som bidragit till nöd­hjälpen i Etiopien efter torkan!

Amanda och Fanny
I Etiopien har EFS också haft två praktikanter på plats, Fanny Ljungdahl och Amanda Bergström. Här kommer hälsningar från två av de ungdomar som de mött på EFS samarbetsorganisation Hope for Children in Ethiopia.

Tenseye flydde kriget
Tenseye är ett av många barn som förlorat sitt hem på grund av kriget i Etiopien. När orolig­heterna närmade sig hans by fick han lämna sin familj för att söka trygghet och en ny framtid i Addis Abeba.
Det var dock svårare än han trodde. Eftersom han inte fick med sig några papper under flykten, kunde han inte fortsätta studera i Addis. Men Tenseye hade tur och fick en plats på Hope for Children i Ethiopia. Nu lär han sig att sy och arbeta med läder. Med pengarna han tjänar kan han också hjälpa sin familj.
– Nu känner jag mig trygg! Tack vare utbildningen jag får vågar jag hoppas på en bättre framtid nu, säger Tenseye.

Selam har fått ett nytt liv
När Selam var några månader gammal hittades hon i ett träd i staden Bahir Dar i norra Etiopien. Hon växte upp hos en man som tvingade henne att arbeta och någon skola fick hon aldrig gå till. När hon kom upp i tonåren hamnade hon i prostitution och missbruk.
Idag ser Selams liv helt annorlunda ut. Hon bor på New Life (Nytt Liv), ett boende för unga kvinnor som drivs av Hope for Children in Ethiopia. Hon har fått hjälp att bearbeta sitt förflutna och har fått nytt hopp. Hennes dröm är att få gå i skolan och bli frisör. Hos Hope for Children har hon kunnat påbörja arbetet mot att nå sin dröm.
– Jag ber att inga barn i världen ska behöva uppleva det jag har gjort, säger Selam.

Elias och Anton
I Dodoma i Tanzania har EFS två praktikanter på plats, Anton Renström och Elias Lind. Här kommer hälsningar från ett par personer som de mött i Tanzania.

”Jesus har gett mig nytt hopp”
Regina Ernest Matee är både mamma till fyra barn och lärare på den lilla förskolan Katekisimo Mnadani i Tanzania. Hennes passion är att undervisa och hon arbetar för att barns rättigheter ska respekteras. Därför är hon extra tacksam till EFS mission som varit med och stöttat den lärarfortbildning som hon har fått. Men viktigast för henne är ändå tron på Jesus.
– Jag älskar Jesus eftersom han förlåtit mig mina synder och gett mig nytt hopp, berättar Regina.

Skolan hjälper oss ta hand om våra barn
Här kommer en hälsning från den lilla massaj-bosättningen i Chitego, Tanzania, där bonden Alais Isaya bor tillsammans med sin familj och sin boskap.
Alais är väldigt glad för den lilla kyrkan i hans by, och han berättar att en av de största förändringarna, som skett i byn sedan kyrkan kom hit, är att de också fått hjälp med en skola för barnen i byn.
– Kyrkan har varit till mycket stor hjälp och jag har sett ljuset via kyrkan. De hjälper oss förstå hur vi kan ta hand om våra barn, berättar Alais.
Han har också en hälsning till sina svenska syskon i kyrkan i Sverige:
– Förklara för oss, visa oss, lär oss, dra er inte tillbaka – när vi får råd av er, då växer också ni, hälsar Alais.

Anna och Månia
I Indien har EFS två praktikanter på plats, Anna Salomonsson och Månia Bengtsson. Här kommer hälsningar från två av de ungdomar som de mött via sjuksköterskeskolan i den lilla byn Padhar, där de bor och arbetar.
– Och detta är ju bara ett par berättelser av alla de studenter på skolan som mottagit detta stipendium. Tänk vad många framtider som ljusnat, tack vare EFS stöd, säger Anna.

Från barnhemsbarn till sjuksköterska
Milee Tyati växte upp på barnhem, men nu är hon snart färdig sjuksköterska.
– Innan var allt mycket svårt, berättar Milee.
På barnhemmet såg framtids­utsikterna mörka ut, men genom ett stipendium från EFS förändrades hennes liv. Milee och flera andra av ungdomarna från barnhemmet fick chans att börja studera.
– Livet är väldigt bra nu, och studierna går också jättebra, berättar hon och ler.
Milee drömmer om att hjälpa människor i fattigdom och förse dem med kunskapen de behöver, men också vittna om Gud och föra människor till tro.

Sunayana har mött Jesus
Sunyana Rani är 22 år gammal och läser andra året på sjuk­sköterske­skolan i Padhar. Precis som för många av de andra tjejerna på skolan, så har Padhar inte bara blivit en plats för studier utan också ett andligt hem där de får vara del av en viktig kristen gemenskap. EFS står för 50 % av hennes studiekostnader, vilket gör det möjligt för henne att studera.
– Jag är så glad att EFS och dr Rajiv kunnat hjälpa mig att läsa här. Vi är fyra syskon och jag skulle inte ha råd att studera här annars, säger Sunyana.

Sofia och Sara
I Irak finns EFS praktikanter Sara Franklin och Sofia Wallgren. Här kommer hälsningar från ett fält­besök de gjort tillsammans med EFS samarbetsorganisation CAPNI som stöttar flyktingar och utsatta kristna i norra Irak.

Längtan efter fred
I staden Faysh Khabur, nära gränsen till både Syrien och Turkiet, har EFS praktikant Sara träffat tre unga yazidiska kvinnor, Mena, Sihvana och Rama.
De har alla flytt från krigets Syrien.
– Vi längtar efter fred, berättar de. De är glada för den relativa tryggheten
i Faysh Khabur, samtidigt längtar de alla efter en hållbar fred. Det räcker inte att bara fly från krigets fasor, det handlar om att skapa ett gott liv och en meningsfull framtid.
 – Att skapa fred handlar om hjärtats inställning, och om att stötta varandra. Det fredsfrämjande arbetet som CAPNI och andra organisationer gör är så viktigt, säger de.