Nytt läger ger Skellefteå mer kraft

Lägerliv har mer eller mindre betytt allt för Johannes Bergners tro. Nu är han med och startar upp det helt nya lägret Livskraft Sommar.
– Vår förhoppning är att både kristna och sökare ska få svar på sina frågor, säger han.

Johannes Bergner var på sitt första Livskraftsläger 2006/07. Där och då föddes hans personliga tro på Jesus.

– Dagen före nyårsafton sa det bara pang och jag förstod att kristen var grejen. Tidigare hade jag levt på mina föräldrars tro, men på Livskraft började mitt kristna liv som har fått betyda väldigt, väldigt mycket för mig, säger han.

Efter det lägret har det varit givet för Johannes att fortsätta fira in det nya året på Livskraft Norr. I år kommer han att vara där för trettonde(!) året i rad. Men innan dess – närmare bestämt i mitten av augusti – ska han vara med och starta upp Livskraft Sommar i Skellefteå.

– Efter att Tejp-lägret lades ner har det funnits ett tomrum i lägercykeln mellan påsk och höst som vi vill fylla. Temat för lägret är »Varför Jesus?« vilket känns relevant eftersom det oftast, enligt mina erfarenheter, är den typen av frågor som först dyker upp. Finns Gud? Vad vill Gud med mig? Och om Gud finns – varför skulle Han bry sig om lilla mig? Vi har inga färdiga bevis, men vi har några tunga argument inom kyrkan, vi vet att lärjungarna dog för sin tro, och varför skulle de dö för någonting de visste var lögn? Jag hoppas att både kristna och sökare ska få svar på sina frågor under lägret, säger han.

Johannes, som ursprungligen är från charmiga Bodbyn utanför Umeå, har jobbat som konsulent för EFS i Skellefteå sedan 2014. Han har blivit fullkomligt kär i staden och kallar den numera tveklöst för sitt hem.

– Det normala är att flytta från Skellefteå till exempelvis Umeå, men jag gjorde ju precis tvärtom, skrattar Johannes och fortsätter:

– Det må vara en av Sveriges fulaste städer estetiskt sätt, men jag älskar verkligen den mentalitet som finns här. Det är en väldigt taggad stad där det händer mycket i kyrkorna. En annan väldigt stor grej för mig är att jag fått mycket utrymme att diskutera Bibeln och gudstro här. Till exempel var det här som mitt intresse för apologetik väcktes. Jag trivs kanonbra och har verkligen hittat hem i Skellefteå.


Detta är Livskraft

Det första Livskraftslägret arrangerades redan 1997/98 i Uppsala. Just nu arrangeras nyårslägret på tre platser i Sverige och det riktar sig till den som går i nian och uppåt. Livskraft Polar håller till i Älvsbyn, Livskraft Norr är på Strömbäcks folkhögskola utanför Umeå och Livskraft Syd är i Helsingborg. Huvudarrangör är Salt – barn och unga i EFS tillsammans med Johannelunds teologiska högskola samt EFS-distrikten.