Nya Dödahavsrullar funna

Arkeologer har hittat 2000 år gamla bibliska fynd.

Texterna hittades under en utgrävning genomförd av Israel Antiquities Authority (IAA) i »Skräckgrottan«, i södra Israel. De värdefulla dödahavsrullarna var bevarade tillsammans med ett 6 000 år gammalt barnskelett. Arkeologer menar att de 80 nya fragmenten är det viktigaste fyndet som har gjorts sedan en samling dödahavsrullar hittades år 1947.

– Syftet är att rädda dessa sällsynta och viktiga fynd från plundrare. De nyupptäckta fynden är en väckarklocka för staten. Vi måste få resurser för att fullfölja det här historiskt viktiga initiativet, säger Israel Hasson, chef för IAA, i ett pressmeddelande.

Dödahavsrullarna är bland de tidigaste fynden av hebreiska texter som har gjorts och anses vara del av världens viktigaste arkeologiska fynd. De nyfunna rullarna tros ha gömts under ett judiskt uppror mot Rom och innehåller grekiska översättningar från bland annat de bibliska böckerna Nahum och Sakarja.

Utöver bibeltexterna hittades även mynt, samt vad som sägs vara en av världens äldsta bevarade korgar, daterad 10 000 år tillbaka.