Ny stad – nya utmaningar

Prästen Marie-Louise Nilsson, tidigare anställd i EFS Mittnorrland, har axlat en ny utmaning som inspiratör för Alpha Sverige.

Marie-Louise Nilsson och familjen lämnade Jämtland för det nya livet i Göteborg i början av sommaren.  

– Flytten har gått bra. I början bodde vi i en tillfällig lägenhet men redan efter ett par månader hittade vi en bostadsrätt i Vasastan, som ligger i ett väldigt mysigt område med endast fem minuters gångväg till barnens skola. Det har varit tufft att flytta två gånger på fem månader.  Barnen går i en liten skola som det verkligen var ett mirakel att de kom in på. Vi trivs alla bra även om det är stor kontrast till vår lilla fjällby som vi bodde i. En stor skillnad är att vi går och cyklar mycket mer, vi rör ibland inte bilen på en hel vecka. Det har varit en utmaning att komma ny till en stad och att hitta en församling då det mesta är nedstängt utifrån pandemin. Så vi har ännu inte hittat en gemenskap, vilket kan smärta oss lite.

Året innan hon flyttade jobbade hon med Vein, en nyplantering i Östersund, som hon nu får återkommande glädjande rapporter från. 

– Jag har kontakt med dem ungefär var tredje vecka för att uppmuntra och coacha vidare. Under hösten hade man en Alphakurs på en secondhand-butik i Östersund, där det även fanns möjlighet till fika. De påbörjade Alpha precis innan stängningsdags och fortsatte sedan på kvällen. Vein kämpar uthålligt med att försöka vara »kyrka på bortaplan«, kyrka för nybörjare och att hjälpa människor växa i lärjungaskap. Nya kommer till. Man funderar även mycket kring relationen till de andra kyrkorna och hur de kan vara en förebild i enhet.

Trots den svåra pandemin så har det internationellt aldrig hållits så många Alphakurser som under 2020. 

– Det är så mycket positivt som sker. Även i Sverige ökar kurserna genom Alpha online. Gud ansar sin kyrka och kan vända det som ser ut som ett nederlag till seger. Många människor har tappat känslan av kontroll, drabbats av sjukdom och närståendes död och har oro för ekonomin. Frågor kring det som är viktigt på riktigt växer. Här har vi som kyrka en stor möjlighet och jag är helt övertygad om att vi inte ska sitta och vänta tills detta är över utan möta människor nu.