Ny premiärminister ger Etiopien hopp

Abiy Ahmed är Etiopiens nye premiärminister som väcker skyhöga förväntningar på ljusare tider. Han har bland annat bett folket om förlåtelse och sagt att landet slagit in på kärlekens väg.
– Hittills är det väldigt hoppfullt. Abiy är en ny typ av ledare med en retorik som landet aldrig sett tidigare, säger EFS internationella missionssekreterare Erik Johansson.

Etiopien har präglats av stora demonstrationer mot regimen de senaste åren. Polis och militär har i sin tur svarat med att bruka våld. Ett hundratal demonstranter har skjutits ihjäl och tusentals har arresterats.

Men nu är det mer hoppfyllda tider i landet. Detta tack vare den nye premiärministern Abiy Ahmed som bland annat gjort något en etiopisk ledare aldrig gjort förut – bett folket om förlåtelse.

– Det är mycket som är unikt med det här. Inte minst att Abiy kommer från folkgruppen Oromo. Det är landets största befolkningsgrupp, men de har aldrig tidigare varit i närheten av någon makt, säger EFS internationella missionssekreterare Erik Johansson.

Sedan Abiy tillträdde har han turnerat runt i landet. I hans tal har han bett folket om förlåtelse, sträckt ut en hand till mångåriga fienden Eritrea samt slagit fast att Etiopien ska gå in på kärlekens väg.

– Hittills har han blivit väldigt väl mottagen. Abiy Ahmed verkar vara en klok och kapabel person som haft en väldigt försonlig och självrannsakande ton i sina tal. Han har erkänt att staten gripit in för hårt och sagt hur sorgligt det är att så många dött för friheten. Han har använt en retorik som landet aldrig upplevt tidigare, säger Johansson.

Men att försona folket blir lättare sagt än gjort för den nye premiärministern. Maktens spel är komplicerat och Etiopien är fortfarande samma enparti­stat som de senaste 27 åren. Det återstår att se hur mycket av retoriken som faktiskt kommer att omsättas i politiska reformer.

–  Det är en nästintill omänskligt svår uppgift han har framför sig. Abiy måste få med sig hela statsapparaten och militären på samma linje. Om han går för fort fram med reformer kommer systemet att slå tillbaka, och går det för långsamt kommer protesterna att blossa upp igen, säger Johansson och fortsätter:

– Han kommer först att göra klart sin rundresa och tala väl för att få folket med sig. Sedan lättas förhoppningsvis regelverket efterhand. Ett flertal fångar har redan släppts och vissa åtal mot påstådda upprorsmakare har lagts ner. Men fortfarande hålls tusentals människor fängslade på oklara grunder.

Händelserna i Etiopien ligger väldigt nära Erik Johanssons hjärta. Dels som EFS internationella missionssekreterare, dels eftersom det är hans andra hemland då han levt åtta år i landet som missionärsbarn.

– Ur ett EFS-perspektiv är det här jättespännande. Inte minst för att vår rörelse levt så nära Etiopien genom hela historien och följt de olika regimerna. Vi ska heller inte vara för blygsamma och ödmjuka då vi faktiskt har varit med och öppnat vägen för Sverige som biståndsnation. Det i sin tur har bidragit bland annat till landets utbildningssystem, hälsovårdsapparat, bankväsende, polis och flygvapen, säger Johansson.


Abiy Ahmed

Ålder: 42 år.

Född: Beshasha.

Titel: Premiärminister (den tolfte i ordningen).

Folkgrupp: Oromo.

Parti: EPRDF Ethiopian Peoples Revolutionary Democratic Front.

Kuriosa: Hans mamma är ortodox kristen och pappan är muslim. Abiys fru Zinash Tayachew är från Tigray-folket. Han är själv medlem i den stora pingströrelsen. Abiy talar landets tre huvudspråk: amhariska, oromiffa och Tigrinja, vilket hjälper honom på hans »försoningsturné«.