Ny eld i Vikbolandet

En nystart av scout­kåren har väckt nytt liv i Vikbolandet utanför Norrköping.

Scoutkåren har funnits väldigt länge och började som FGPG hos en familj i Östra Stenby. Den omvandlades till EFS-scout och flyttade till missionshuset i Östra Husby någon gång på 1980-talet.

Från början hade man två grupper – Patrullscout och Miniorscout, de samlades två olika vardagskvällar. Efter en tid minskade grupperna och ledarstaben. Det fick till följd att man samlades på samma tid med delvis gemensamt program. Nu är vi en grupp med Spårare och Upptäckare tillsammans.

2014 gjorde vi en liten nystart. Vi ledare hade tröttnat på att försöka genomföra program med trötta barn på vardagskvällar. Efter tips från en annan kår ville vi prova att samlas på lördagar 10.00 till cirka 13.00 och bara vara utomhus. En av våra huvudaktiviteter är att vi lagar mat tillsammans. Detta har vi gjort sedan hösten 2014. 

Vi delar upp eldansvar och matlagningsansvar mellan de olika deltagarna så att alla får prova på allt, även inköp av maten. Vi har bland annat lagat potatis- och purjolökssoppa, raggmunk och fläsk, pyttipanna och ägg, pasta och köttfärssås. Bytet till lördagar har gjort att ledare och scouter är piggare och att vi är ute ger en större flexibilitet i programmet. 

Sedan 2008 börjar höstterminen med att vi deltar i något som kallas Östgötadagarna. Det är ett arrangemang på den östgötska landsbygden, som har hållit på den första helgen i september i över 20 år. EFS och Salt på Vikbolandet inbjuder då besökarna till Scoutcafé och Loppmarknad.

Vi scouter surrar upp ett scoutbord, tar fram våra grilltunnor och skapar ett café utanför missionshuset. Vi erbjuder korv, hamburgare och våfflor, allt tillagat scoutmässigt över öppen eld.

Loppisen och scoutcaféet drar kunder till varandra. EFS-föreningen har kämpat på med loppisen, men inför Östgötadagarna 2021 hade ungdomsgruppen tagit över ansvaret för loppmarknaden och genomförde det med bravur. Den här helgen kommer cirka 500 personer till Missionshuset för att träffa vänner, gå igenom loppisen och äta något gott i scoutcaféet.