När musiken och tron går hand i hand

Trots att sångaren och musikern David Åhlén sedan länge når lyssnare utanför kyrkorna präglar hans kristna tro allt han skriver och sjunger. Kanske är det just det som är hemligheten bakom hans framgång.

Det var i kyrkan som den musikaliska grunden lades, med körsjungande, lovsånger och psalmer. Innan popmusiken tog över tog även fiolen och den klassiska musiken en stor plats hos David Åhlén. Han började skriva egna låtar, spelade i band som Momo och Namur, för att sedan hitta till klubbscenerna samtidigt som han verkade som lovsångare inom Vineyardrörelsen. Han har även varit del av den ekumeniska lovsångsgemenskapen Eldkollektivet, som släppt fyra skivor.

Numera är David Åhlén soloartist under eget namn med fyra egna skivor bakom sig, varav den senaste, Hidden Light, släpptes tidigare i år. Låtarna är avskalade och meditativa, eller som SvD-recensenten Sofia Lilly Jönsson beskrev det: »Musiken tassar liksom fram och skälver inom sig med en tät laddning.«

– Musikindustrin i Sverige är väldigt trendkänslig. Det är viktigt att vara rätt i tiden. Jag försöker att inte tänka så mycket på det utan skapar det jag vill skapa. Precis som mitt liv i övrigt så är min musik inspirerad av Bibeln och bön, säger han.

Det har inte hindrat den sekulära publiken från att hitta och uppskatta hans lågmälda, avskalade sound, med den samtidigt starka och sköra rösten i centrum. Just i det okonstlade, ärliga finns förklaringen till framgången tror han själv.

– Det jag gör är ju som att begå kommersiellt självmord, men samtidigt har ju människor en längtan efter andlighet. Musik och konst som förmedlar andlighet är intressant för människor.

Han har märkt att journalister ofta är intresserade av att ställa frågor om just andlighet och om hans texter som förmedlar böner och tro. Någon annan sorts texter eller musik skulle han inte vilja göra.

– Jag försöker göra det jag har i hjärtat. För mig är musik och andlighet så starkt sammankopplade, de går inte att separera. Musik och andlighet hör ihop. Jag har med mig det från barndomen och uppväxten.

Det är i mötet med livepubliken som David Åhlén trivs bäst, när han får dela sin upplevelse med publiken.

– Jag erbjuder en plats att vara med i det jag gör, i min bön, lovsång och tillbedjan. Sen får folk själva välja vad de gör med det.

Den 1-4 februari besöker David Åhlén med band Malmö, Göteborg, Oslo och Stockholm.