Missionsinspiration på bästa sändningstid

Den 26 september strömmar människor till den lilla orten Stockaryd i Småland. Efter mycket bön, planering och producering av inslag är det nu dags för Se Be Ge-sändningen.

I Stockaryd har den nedlagda Pingstkyrkan förvandlats till ett mediahus. Där finns en professionell tevestudio med i stort sett allt vad det innebär: Teknik, scen, kulisser, publikläktare och kunniga tekniker. På så sätt kan evangeliet fortsätta spridas från kyrkan, genom bland annat TV 2020:s program Vardagstro.

Hela dagen är det full kareta för att allt ska vara klart innan sändning. Genrep med musiker och gäster, övergångar mellan inslag och studio, sistaminuten-check av grafik och eftertexter, sminkning av alla som ska synas i sändning och för att alla ska orka med: mat och fika. Dagen är planerad in i minsta detalj, kanske mer som ett rättesnöre än något annat.

– En minut till sändning, hörs studioman Anders Wisth ropa.

Alla sitter på sina platser, med full koncentration. Nu är det äntligen dags.

– 3, 2, 1.

Trailern kör igång. På skärmarna i taket går det att ha full koll på tiden och Maria Smeds och Markus Jönsson vet precis när de ska börja spela. ”Se jag vill bära ditt budskap, Herre”. Kan det finnas en bättre jingel till ett program som detta?

Sedan tar programledare Paulina Hedman över. Hon välkomnar och leder tittaren med briljans genom den dryga timmen som programmet håller på. Och innan vi vet ordet av, efter vad som känns som några minuter, är sändningen slut. Och vilken sändning det blev. En härlig blandning, utan att spreta, med fantastiska möten med studiogäster och gripande inslag. Bland annat fick vi höra lite om det arbete som sker bland flyktingar som kommer till Gusum. Ragnar Karlsson redogör för hur det startade och Aberash från Etiopien och Shirle från Peru ger oss en bild om vad det betyder för dem. Elias Tranefeldt, en av EFS missionärer i Etiopien, berättar om varför han är missionär och om orsaken till att familjen för närvarande är hemma i Sverige. EFS missionsföreståndare Stefan Holmström och Erik Johansson, EFS internationelle missionssekreterare, berättar om vad som pågår inom EFS mission och redogjorde även för vad som hänt efter fjolårets Se Be Ge. Mycket spännande.

Insamlingen till Se Be Ge går till EFS mission – där det bäst behövs. Det var dock inte helt självklart att det skulle bli så. Precis när informationskampanjen inför Se Be Ge skulle komma i gång efter sommaren började flyktingsituationen i Europa bli mer akut. Som missionsorganisation finns ett ansvar att möta akuta behov. Inte alla förstås, men så gott det går. Därför förekom en diskussion om EFS skulle rikta om Se Be Ge-insamlingen till flyktingströmmarna, liksom fjolårets kampanj riktades om till de utsatta i Mellanöstern och andra delar av världen. Men då det fortfarande finns behov i alla EFS projekt beslutades det att fortsätta enligt ursprungsplanen och låta gåvorna till Se Be Ge gå till EFS mission – där det bäst behövs.

– Se Be Ge ska vara något som stärker hela EFS missionsuppdrag, både i Sverige och internationellt, säger Erik Johansson under sändningen.

För fortfarande behövs stöd till flyktingläger i Kurdistan, till föräldralösa barn i Rama i norra Etiopien, till utbildning och kristendomsundervisning för massajer i Tanzania, till diakonalt arbete i Sverige. Och allt annat som EFS gör.

Men vikten av att bistå alla männi­skor på flykt med akut hjälp ligger fortfarande på EFS hjärta. Detta gör att gåvor som kommer till nödhjälpskontot riktas till flyktingsituationen i Sverige, och då det ingår i helheten, går även delar av Se Be Ge till detta. Samtidigt uppmuntrar EFS de lokala sammanhangen till att engagera sig för dessa människor och de EFS-föreningar som bestämmer sig för att satsa på flyktingverksamhet kan få anslag till detta.

Har du inte sett sändningen kan du gå in på http://efsplay.nu och se den i sin helhet eller enstaka klipp. Fortsätt be med oss och ge av det du kan för att stötta EFS arbete i Sverige och internationellt.