Minns ni Stuti?

Mediauppbådet var stort och omsorgen likaså, när två sammanväxta flickor föddes i en bondefamilj. Nu har Budbäraren besökt Stuti, tio år efter operationen.

Många av Budbärarens trogna läsare minns kanske tvillingsystrarna Stuti och Aradhana (Lovprisning och Tillbedjan) som föddes med sammanväxta bröstkorgar 2012. Eftersom föräldrarna bodde långt ute på landsbygden fick systrarna flytta in på sjukhuset i Padhar och vårdas där. Snart krävdes dock en operation och EFS startade då en insamlingskampanj för att bekosta det komplicerade ingreppet. Trots att operationen gick över förväntan var det dock bara Stutis liv som kunde räddas.

Idag är Stuti 10 år gammal och efter sommarlovet började hon i sjätte klass. När Budbäraren besökte familjen träffade vi en stark och målinriktad liten flicka.  

– Jag gillar skolan och skulle själv vilja bli läkare när jag blir stor så att jag också kan hjälpa människor som är sjuka, sa Stuti.

Även om Stuti nu bor hemma med sina föräldrar och bror så har läkarna och personalen som räddade hennes liv på Padhar sjukhus också blivit en del av hennes »familj«, berättar hon. 

– Jag träffar alltid Dr. Rajiv när jag åker till Padhar sjukhus, säger Stuti och ler när hon tänker på kirurgen som räddade hennes liv. 

EFS har stöttat Padhar sjukhus ända sedan slutet av 1800-talet för att de ska kunna erbjuda människor på den indiska landsbygden god sjukvård – något som annars är svårt att få tillgång till. 

– Den här operationen är ett fint exempel på hur EFS och Padhar sjukhus arbetar hand i hand. Det långsiktiga engagemanget och ömsesidiga förtroendet gjorde det möjligt för EFS att bidra med de resurser och den utrustning som behövdes, så att den här komplicerade operationen kunde genomföras av sjukvårdspersonalen på plats i Indien, säger Erik Johansson, EFS internationella missionssekreterare. 

För några år sedan var EFS också med och bekostade bygget av en ny grundskola, där Stuti går tillsammans med 400 andra barn.