Minnesstund som mission

EFS i Norrfjärden anordnar minnesstunder – ett sätt att tjäna både lokal­samhälle och missionsverksamhet samtidigt.

Köket i Blåsmarks bönhus är fullt av hemtrevliga ljud på förmiddagen den 8 december. Det är minnesstundsgruppen som är där och förbereder för serveringen som ska inledas om några timmar. Det är vana händer som hackar tomat, garnerar landgångar och dukar borden. Kaffe och te kokas och tårtorna förbereds.

Gruppen består av medlemmar från EFS i Norrfjärden som tar på sig uppdrag att anordna minnesstunder, ett arbete som pågått sedan år 2000. Alla inkomster går till EFS. Just idag är det fyra personer som jobbar, men gruppens storlek kan variera. Ibland har de haft minnesstunder med upp till 150 gäster – då kallar de in extra förstärkning. Landgång med te samt tårta med kaffe är ett koncept som de kört på ända sedan starten, mest för att det är praktiskt. Ingredienserna och innehållet har dock uppdaterats lite under årens lopp.

Initiativet till minnesstundsgruppen togs av Maria Berglund.

– Jag blev sjukpensionär år 2000 och fick mer ledig tid. I samband med det började jag fundera på vad Gud hade för uppgift åt mig som medlem i EFS Norrfjärden. Så småningom växte det fram i mig att starta en minnesstundsgrupp som anordnar serveringar på EFS i Norrfjärden, berättar Maria.

Förslaget togs upp på ett årsmöte och fick godkänt. Flera andra kvinnor och män engagerade sig och minnesstundsgruppen bildades. Nu de hållit på i 24 år. Många av de som var med från början finns fortfarande med, några har slutat men flera nya har istället tillkommit.

– Vi har känt glädje i vår uppgift som har gett föreningen inkomster, och har upplevt Guds ledning i arbetet, säger Maria.

Gruppen vann pris som årets insamlare år 2015 och har genom åren samlat in en hel del till föreningen. Det mesta går direkt till EFS mission, men ibland används en del för att stödja lokala projekt, som scout- eller ungdomsverksamheten. 

– Men det märks en skillnad mot hur det var före pandemin. Det är färre minnesstunder nu, och de är inte heller lika stora som tidigare, säger Margit Vesterlund, en av de aktiva i gruppen.

De kommer nog ändå inte att få för lite att göra. Nästa minnesstund är inbokad redan om några veckor. Gruppen berättar tillsammans:

– Begravningsbyråerna vet om att vi finns och anordnar minnesstunder och lokalt är vi kända. Vi har ju hållit på länge nu. Vi tar inte betalt för tiden, utan har pris per kuvert och så får det ta den tid det tar. De anhöriga är tacksamma över att slippa tänka på tiden och många är förvånade över att vi jobbar helt gratis. 

Vid det här laget har de hunnit med otaliga minnesstunder. Det kan vara speciellt att möta människor som sörjer. Det har funnits tyngre serveringar som de minns än idag, när döden kommit oväntat eller när det är en ung person som gått bort. Oftast är de ändå ljusa tillfällen där gästerna gläds åt att träffas och dela minnen tillsammans.

– Det är så givande att få bidra till missionen på det här sättet, både internationellt och på hemmaplan. De som bokat är glada och tacksamma och vi har väldigt trevligt ihop under tiden. Det är en varm gemenskap där vi alla hjälps åt.