Mekane Yesus hälsning till Sverige

Mekane Yesus-kyrkan i Etiopien har över 7,2 miljoner medlemmar och arbetar strategiskt med bön, bibelläsning och evangelisation för att nå unga. Vad har vi i Sverige att lära av dem och hur har tillväxten blivit så enorm?

Det är ett högtidligt tillfälle. Runt 350 inbjudna personer vandrar sakta framåt i en fackelupplyst gång i ambassadörsresidenset. Var och en hälsas personligen välkommen av Sveriges ambassadör Jan Sadek och hans kollega. Så ser jag mannen jag så gärna vill träffa, presidenten för Mekane Yesus-kyrkan, Reverent Dr Wakseyoum Idosa. Vi drar oss undan trängseln och söker lustigt nog skydd bakom EFS utställningsmontrar om våra rötter och vår missionshistoria i Afrika. Det är en andäktig upplevelse att se historiens vingslag i ögonvrån och samtidigt få tala framtid och vad EFS mission betytt för Etiopien med honom.

Han säger att relationen mellan Mekane Yesus och EFS är viktig för den tar oss tillbaka till rötterna och dagarna när missionen först kom till Etiopien och hur det har påverkat landet.

I dag uppmanar han oss i Sverige att titta tillbaka hur engagerade och hängivna de första missionärerna var att sprida budskapet om Gud, de lämnade tryggheten för att nå andra. De var verkligen angelägna att dela budskapet om människors frälsning och att göra Jesus till Herre i sitt liv.

– Att göra nyfrälsta till bibelförankrade lärjungar är oerhört viktigt för tillväxt. Förr värderade de bibelundervisningen och Bibelns auktoritet och talade djärvt om sin tro. I dag möts även vi av era problem med globalisering och att det är så mycket annat som stjäl tid från Gud, säger Wakseyoum.

Han sammanfattar det med att vi behöver väckelse. En sådan väckelse som våra förfäder, Rosenius och Lundborg levde i. Vi saknar såna som dem. Fortsätt var trogen i bön och undervisning, uppmanar han.

Som avslutning hänvisar han till Paulus och den vision han fick att någon ropade: Kom över och hjälp oss!

– Nu är det dags att vi kommer till er! En gång kom ni till oss – nu ber vi att Sveriges andliga ledarskap ska våga fortsätta vittna om Gud till hela samhället och speciellt till den unga generationen, avslutar Waskeyoum Idosa.