»Med-lemmar« som stöttar varandra

Där stod jag, klibbig av värmen och med tårar brännande bakom ögonlocken. Bredvid mig hade pastor Juan Carlos Forte fullt sjå med att fota med sin mobilkamera, men han sänkte sin mobil och vi tittade på varandra. Tårarna gick inte att hejda. Framför oss övade några ungdomar ett drama inför julavslutningen på Centro Comunitario Renuevo. Dramat, som jag tidigare sett i Sverige otalet gånger, var dessa ungdomars verklighet som spelades upp. Droger, våld och ideal som sliter människor sönder och samman – bort från varandra, bort från Gud. Så vänds kampen till en lättnadens suck och befrielsesång. Dramat slutar inte med mörker. Gud bryter ondskans makt och försonar människan med sig själv, helar det som slitits sönder och besegrar dödens makt.

Centro Comunitario Renuevo (renuevo betyder ungefär förnyelse) är ett allaktivitetshus i Villa Martelli, ett slumområde i Buenos Aires, Argentina. Pastor Juan Carlos är ledare för den församling som driver Renuevo. Församlingen har i sin tur kontakt med Salts partner Fundación Kairós, en stiftelse som förlägger teologisk litteratur och bidrar med resurser för kristet lärjungaskap och integrerad mission. Däribland genom team som stöttar församlingar att skapa kontakt med och betjäna sitt närområde. Till Renuevo kommer skolbarn och ungdomar för läxhjälp och fritidsaktiviteter. På lördagarna hålls bibelskola för barn i samband med en gemenskapsmåltid för alla åldrar. Renuevo bjuder in till icke-vålds och relationskurser, Alpha-kurser och kreativa workshops, det finns också en bibelstudiegrupp för personer med funktionsvariationer.

Ett ledord för Kairós är »Gud är kärlek – och Gud älskar rättvisa«. De orden personifieras i pastor Juan Carlos. Hans kärlek till människorna i Villa Martelli är genuin och hans längtan att människor ska få förvandlas i mötet med Jesus en drivkraft. Församlingen arbetar utifrån en holistisk grund där det kroppsliga, själsliga och andliga ryms. Renuevo är en av Salts växtplatser för unga människor via volontär-/praktikantprogrammet.

I nattvarden stämmer vi som deltar in i att vi är många delar som utgör en kropp, vi får del av samma bröd. Jag som enskild kristen ger då också av mig själv att tjäna andra delar i Kristi kropp. Allt enligt vad Gud kallar oss var och en till att göra för att hans plan för den här världen ska uppfyllas. Hela evangeliet till hela människan på hela jorden. Som den del vi är, EFS och Salt tillsammans, tror jag att vi har en stor möjlighet att vara just en holistisk missionsrörelse, i Sverige, i världen. Så, låt oss stötta varandra som »med-lemmar« av Jesu Kristi kropp att leva nära honom själv, och söka vart Gud sänder. Var ljus och salt! Världens ljus har lovat att vara med intill tidens ände.