Lyckat digitalt årsmöte

Med djärv inställning och en enorm arbetsinsats lyckades EFS ställa om till att ha ett helt digitalt årsmöte.
– Alla inblandade ska ha en stor eloge, säger missionsföreståndaren Kerstin Oderhem.

Coronapandemin har som bekant satt käppar i hjulen för i stort sett alla evenemang världen över denna vår, så även EFS och Salts årskonferens som skulle ha hållits i Jönköping. Detta tvingade fram helt nya metoder kring årsmöte och årskonferens som aldrig prövats tidigare.  

– Efter många avvägningar kring för- och nackdelar kom styrelsen fram till att satsa på att ha ett helt digitalt årsmöte, säger Viola Soto, EFS projekt- och eventkoordinator.

Efter styrelsens beslut inleddes en stor arbetsinsats för att bland annat säkerställa att ombudsregistreringen kunde slutföras, samt förbereda ombuden inför de nya tekniska inslagen. De inblandade i omställningen har också kontinuerligt erbjudits support via mail och telefon.  

– Utfallet blev faktiskt väldigt bra, inte minst sett till de förutsättningar vi hade. Sedan är det klart att det här inte var ultimat, vi vill ju träffas fysiskt och det vet alla om. Men i ett krisläge behövs andra metoder och det var fint att se att responsen var »Vi klarar det här tillsammans, vi jobbar ihop« – i stället för att reagera på andra sätt. Jag upplevde en stor förståelse för att det här var en ny situation för alla, säger Viola. 

Missionsföreståndaren Kerstin Oderhem är också djupt imponerad över hur EFS svarade upp på förändringarna. 

– Jag tycker EFS:arna har visat att vi är väldigt flexibla och förändringsbenägna. Vid flera tillfällen ser jag hur vi kliver in och är beredda på förändringar och att vi dessutom gör det med glädje, säger hon. 

Hon passar även på att hylla den arbetsgrupp som jobbat med digitaliseringen: Helena Cashin, Viola Soto, Victoria Vasquez, Amanda Vadian, Markus Holmström och Andreas Lundström som drog det tyngsta lasset kring livesändningarna. 

– De har stått för en helt enorm arbetsinsats och utan dem hade det inte varit möjligt, säger Kerstin.

Utöver det digitala årsmötet hölls även en livesänd inspirationskväll kallad »Årskonferens light« på lördagen där Kerstin var med som programledare. Bland gästerna fanns den före detta missionären Ingemar Holmquist, styrelsemedlemmen Eyassu Tesfay, Helene Lundgren, My Nygren och Amanda Vadian. Det bjöds också på två strålande musikinslag från sångerskan Helén Tanzborn och pianisten Anders Wihk.

– Det var en kväll som verkligen uppmuntrade mig. Jag tar med mig att även om vi kan tycka att vi går på sparlåga och måste förändra saker, så ser vi hur Gud verkar. Han har gjort det i historien och han gör det nu. Gud har inte övergett sin kyrka, säger Kerstin. 

Självklart är det tråkigt att behöva ställa in årskonferensen, som för många är en av årets höjdpunkter inom EFS, men Kerstin tar ändå med sig en god känsla från årets »konferenshelg«. 

– Det är lite sorgligt att vi inte fick mötas ansikte mot ansikte, men jag är ändå enormt tacksam över de viktiga diskussionerna som fördes på ett nytt sätt. I en skakig tid vågade vi dessutom fatta många frimodiga beslut som rörelse. Vi fick också med oss många tankar kring hur vi kan använda modern teknik även i framtiden utan att för den skull behöva tumma på mötet ansikte mot ansikte.