Löfvén vill tvinga präster att viga samkönade

Statsminister Stefan Löfvén anser att det ska vara obligatoriskt för präster att viga samkönade par. Detta berättade han i en stor intervju för Kyrkans Tidning i slutet av juni. Han jämför präster som inte vill viga samkönade par med barnmorskor som inte vill utföra abort.

Lunds biskop Johan Tyrberg svarar att biskoparna kommer att stoppa ett sådant förslag.

– Svenska kyrkan styrs av kyrkomötet som är kyrkans högsta beslutande organ. Frågan var uppe redan i höstas, då uttalade sig Svenska kyrkans läronämnd om att det beslutet inte är lämpligt och inte förenligt med vår kyrkas lära, säger Johan Tyrberg, till tidningen Dagen.

Löfvén menar att det handlar om att människor som älskar varandra, oavsett kön, ska ha samma rätt till vigsel. Han säger att han kan förstå att dem som av trosskäl kan ha svårt att få ihop det, men att kyrkan som öppen demokratisk kyrka är en organisation som står för människors lika värde.

Statsministern har valt att uttala sig i denna teologiska fråga.

– Det är tydligen viktigt för honom att säga det. Och han har yttrandefrihet, men som biskop säger jag att det är jag som biskop som väljer vem som ska bli präst i Svenska kyrkan, säger biskop Johan, till Dagen.