En EFS-förening som under året aktivt arbetat med att vara ljus i världen är Vasakyrkan i Kalmar. Varje månad gör de ett evenemang som de kallar Världens ljus på Stortorget framför Domkyrkan, där människor som passerar har möjlighet att kostnadsfritt tända ljus i en ljusbärare som utseendemässigt påminner om en fyr. Det var i juni i år, när pandemirestriktionerna äntligen lättade, som de gjorde detta för första gången.
– Det är förvånansvärt många som blir glada och stannar till och tänder ljus med stort allvar. En del skickar bild på ljuset till någon som man vill uppmuntra. Ljuset är en stark symbol som ger mycket hopp, säger Bertil Åhman, präst i Vasakyrkan och en av initiativtagarna.
Bredvid ljusbäraren finns en fikastation där föreningen bjuder på kaffe och bulle. Senaste gångerna har de upplevt att vissa söker sig dit regelbundet och sist stannade en person hela kvällen för att prata och fika.
– Vi försöker vara tillgängliga och inleda samtal. Det har blivit många intressanta och goda möten.
Alldeles intill är Domkyrkan öppen och Bertil säger att många uppskattar att kyrkan håller öppet en lördagskväll.
– Klockan 21.00 har vi inne i Domkyrkan haft något vi kallar andrum, en enkel kvällsandakt med två-tre sånger och någon som delar ett vittnesbörd i tio-femton minuter. Det har varit 65–80 besökare de flesta gångerna och det sänds också på Facebook.
Under juletid kommer föreningen att anordna en julkonsert i Domkyrkan i samband med ljuständningen. Till andakterna bjuds personer in som passerar ljusen under kvällen, men också via lokaltidningen. När Per Sjölin, visionären bakom Världens ljus, berättade om idén för lokaltidningen tyckte de att initiativet var bra och valde att sponsra med annonser i tidningen.
– I annonsering och affischer hänvisar vi till Facebook-sidan. Där kan människor skicka in att de vill att vi tänder ljus för någon. Då tänder vi ett ljus och skickar tillbaka svar om att deras ljus brinner.
Bertil berättar att visionen med Världens ljus kom till Per Sjölin, en medlem i föreningen, som under flera års tid under sina morgonpromenader »tillsammans med Gud« fick bilder inom sig där han såg tända ljus på torget och en öppen Domkyrka dit folk kunde gå in.
– För ungefär ett år sedan bjöd vi in till kvällar i Vasakyrkan där vi funderade över vårt arbete utåt, vilka drömmar vi har och vår längtan framåt. Dit kom Per och hans fru och de började dela. Det var flera som blev gripna av visionen och vi blev »tända på den«, säger Bertil och skrattar till.
Nästa steg var att kontakta Domkyrkoförsamlingen, eftersom att en viktig del i visionen var att vara utanför kyrkobyggnaden samtidigt som de hade tillgång till en öppen kyrka.
– Det som har varit gott för oss är att det här har varit ett väldigt avslappnat sätt att bedriva mission, för målet är att visa på Jesus, världens ljus. Men vi tränger oss inte på utan bjuder in till kontakt och erbjuder en aktivitet och finns tillgängliga för samtal. Det är väldigt skönt och befriande, säger Bertil och fortsätter:
– Vi upplever att ljuset är en stark symbol med mycket hopp för människor. Vi vill också uppmuntra till att hitta andra vägar för att skapa mötes-platser, dit människor kan få komma och finna omsorg. Ta gärna inspiration från detta, men våga också drömma och hitta egna visioner.
MEST KOMMENTERAT
Hallå där Helena Eriksson …
EFS breddar stödet till Östafrika
Tuff verklighet för återvändare i Irak
Växa upp utan att växa bort
Vem är präst – egentligen? Om det allmänna prästadömet