Lika och helt unika

Systrarna Leia och Deborah gillar båda att vara i söndagsskolan och att läsa böcker. De har läst boken Pricken som lärt dem viktiga saker om utanförskap och om att älska och respektera andra.

Leia och Deborah Jeremiah Balama är systrar och bor i Iringa, Tanzania. Leia går i 5:an och Deborah i 8:an. De bor med sin mamma, tre småsyskon och tre till personer i storfamilj.

Vad gillar ni att göra på fritiden?

Leia: Jag och mina vänner tycker om att läsa! Vi läser Bibeln och böcker från skolan och kyrkan. 

Deborah: Jag och mina vänner gillar att läsa, sporta och leka. Vi gillar att springa, hoppa hopprep, leka bollekar och cykla.

Hur är en bra vän? 

Leia: En bra vän är någon som älskar människor och bryr sig. Som inte ljuger eller gör saker som Gud inte vill att vi gör.

Deborah: En bra vän älskar alla och värdesätter varje person. Den diskriminerar inte någon på grund av kön eller svaghet, och respekterar både unga och gamla människor. Man kan må dåligt av att inte ha någon att leka med. Vänner kan ge goda råd. 

Hur är det i er kyrka?

Leia: Vi går till kyrkan varje söndag. Våra söndagsskolelärare lär oss om Gud och vi sjunger, leker och har kul. 

Deborah: Lärarna bryr sig om oss och de diskriminerar oss inte, för vi är alla lika inför Gud.

I min församling älskar jag hur mina lärare undervisar och gör det lätt att förstå. Jag älskar att varken de eller prästen diskriminerar. Vi elever har lärt oss hur vi ska älska och inte göra skillnad på varandra.

Deborah och Leia har läst boken Pricken av Margret Rey i söndagsskolan med Nora som varit Bial-missionär. De gillar den för den har lärt dem att även om vi människor har olikheter så är vi ändå lika. Vi kan alltid dela med oss av det som är bra. Pricken, eller Doa som den fläckiga kaninen heter i Tanzania, känner sig utstött och rymmer hemifrån, men när han kommer hem välkomnar familjen honom. Det tycker systrarna är ett fint exempel på kärlek och att värdesätta personer.

Vad är kärlek och gemenskap?

Deborah: Kärlek är att bry sig om någon, inte diskriminera utan respektera varje person som människa eftersom vi alla är skapade av Gud, helt unika. Och att vägleda när det blir fel och inte hålla avstånd utan hjälpa.