Låt oss bära varandra

EFS missionshjärta har funnits sedan rörelsens start år 1856. Tio år senare sändes de första missionärerna till tjänst i Afrika. Än i dag arbetar EFS missionärer i ett flertal länder. Här får du del av deras egna berättelser. Månadens missionär är Frida Thornell, som tillsammans med maken Andreas arbetar med en utsatt muslimsk folkgrupp i Addis Abeba.

En kvinna fångade min blick och började sakta röra sig emot mig. Ni vet hur man kan se på en människa att de har problem och söker efter hjälp, redan innan de hunnit öppna sin mun. Så var det. När kvinnan kom närmare lyfte hon försiktigt på sin sjal och där under skymtade jag en liten pojke. Han var sjuk, berättade hon, och spände ögonen i mig. De behövde hjälp.

På en kort sekund hann mina tankar slå knut på sig själva. 

Hur skulle jag kunna krångla mig ur den här situationen? Hur mycket pengar behöver hon? Kan jag lämna över problemet till någon annan? Jag orkar inte, inte igen. Vill inte bära fler människors bördor, inte nu. Det bästa vore ju att följa med till sjukhuset. Jag som ville få vara ifred …

»Kan du be för min pojke?« avbröt hon min inre dialog. Orden trängde igenom mina tysta protester och hon slog hål på alla mina »jag kan inte«, »jag orkar inte« och »det är inte min uppgift«. Hon ville ha förbön. Och det var ju faktiskt inget omöjligt uppdrag.

Vi bad tillsammans. Kramade varandra. Jag fick ett blygt leende från pojken. Mötet tog ungefär två minuter, sedan skyndade hon sig tacksamt vidare ner längst grusvägen.

Denna kvinna kunde ha varit vem som helst. Jag hade kunnat vara vem som helst! Men nu var det vi två och jag är så glad för det. För tänk att på en lerig gata i Addis, fick jag lyfta hennes värdefulla bön till Herren. Tänk att jag mitt i min stressiga och trötta vardag, under en kort stund kunde få vara hennes medvandrare genom sjukdom och oro. Tänk att jag fick vara Kristus tjänare, trots min initiala tveksamhet. 

Vi lever i en utmanande tid just nu och den där känslan jag hade i mötet med kvinnan på grusvägen återkommer ofta till mig. Maktlöshet och trötthet. Vad kan jag göra?

Men det som kommer emot oss nu är inte bara denna kvinna, utan en hel värld med uppenbara behov. En våg av oro, död och svåra ekonomiska konsekvenser. 

Andreas och jag har våra händer fulla med att hemskola våra tre barn. Med att upprätthålla den församling vi leder och att fortsätta med det jobb vi är här för. Vi är inte rustade för en pandemi! Jag tror att väldigt få av oss är det. Ändå kom den. Och den drabbade oss alla, på olika sätt. 

Vi har vänner som sitter i självkarantän några stenkast ifrån vårt hus. Men skillnaden mellan dem och oss är stor. Deras hela familj delar på ett litet rum. Och det rummet saknar ofta belysning. Deras barn har inte några leksaker eller böcker. Deras skola skickar inga hemuppgifter.  Deras pappa är död och deras mamma har förlorat sin enda inkomstkälla, i kölvattnet av denna pandemi.  Det enda de kan göra är att sitta framför tv:n och höra på nyheterna om Corona, Corona, Corona. 

Och det finns så många som dem! Barn vars enda riktiga mål mat per dag varit skolmaten. Men nu får de ingen skolmat, eftersom skolan är stängd. Vuxna som förlorat sina jobb.  Människor som vill skydda sig och sitt samhälle från sjukdom, men som inte har tillräckligt med vatten och tvål för att ens kunna tvätta sina händer ordentligt.

Det är en tragedi för så många. Inte minst här i Afrika! Och jag kan känna att min egen litenhet jagar mig när jag ser behoven. Samma känsla av otillräcklighet som när jag mötte den där kvinnan. 

Men så fångar någon min blick och väcker mig ur mina tankar. Mellan ett parti kortspel och middagsmaten ställs frågan till mig. »Du Frida. Kan du be för detta?« Eller »Kan du kolla hur Walal har det?« En fråga, kanske från Herren själv. Och jag inser återigen att det väldigt ofta finns något litet jag faktiskt kan och orkar göra. 

Och jag ser så många andra människor som sträcker ut sin hand, trots att de troligen känner sig lika små som jag. Lika trötta och lika fyllda av sina egna bekymmer. Jag ser handlingar och gester, böner och andra guldkorn som är djupt inspirerande!

Vi har glädjen att få bo i ett land som verkligen försöker. Ofta i motvind. En kyrka som inte stänger, men som försöker hitta nya vägar att tjäna utanför gudstjänstlokalerna. Och det ger mig ny tro!

Här i Etiopien hör jag hur präster och pastorer gått ut på gatan, för att be för sina städer. Tonåringar har samlat in pengar för att på ett effektivt sätt sprida kunskap om Coronaviruset. De sätter upp vattenstationer och de uppmanar människor att tvätta sina händer, samtidigt som de berättar om Jesus. En polis åkte runt på Addis gator och genom den nedvridna fönstret ropade han ut att ”alla bör hålla avstånd, vara noggranna med hygienen och glöm inte att be till Gud!” Någon syr munskydd. En äldre kvinna tar hand om grannarnas barn, vars skola är stängd. 

Folket här i Etiopien är inga hjältar. Och som ni förstått så är inte jag det heller. Och kanske inte du? Men Gud kallar inte hjältar, han kallar oss! Och tänk att just vi får vara hans Kropp i en tid som denna! Vi får bära människors böner till Honom. Vi får se dem och vi får vandra tillsammans med dem. 

Det är ett erbjudande mitt i denna verklighet som blev vår vardag. 

Här i Afrika. Och i alla länder!