Kulturtips inför julen

EFS och Salts medarbetare tipsar om böcker, musik och tv-serier att avnjuta under julledigheten.

Amanda Frankner, kommunikatör, Salt
Jag vill tipsa om boken Alla varelser ropar till dig som är en samling liturgier, reflektioner och böner som inkluderar hela skapelsen. Jag skulle även vilja utmana dig att reflektera över vilken mat du väljer att äta denna jul. Vad kan du ta reda på om hur produktionen sett ut? Visar den en respekt för skapelsen? Om inte, fundera gärna över hur vi kristna kan göra annorlunda val för att äta mat som värnar om Guds skapelse när vi firar jul, och inte stötta en produktion som skadar den. För dig som vill testa fler recept från växtriket till adventsfikat och julbordet kan jag tipsa om sidan väljvego.se!

Jag kommer även testa de nya kortlekarna Hemmatid med min familj som Salt tagit fram tillsammans med Bibeln idag. De består av samtalsfrågor som kan hjälpa till att fördjupa samtalen hemma!

Jonas Abbevik, insamlings­administratör, EFS
Antikrist föds. Armageddon är nära. Ängeln Aziraphel och demonen Crowley har båda befunnit sig på Jorden sedan skapelsen med uppdrag att hjälpa respektive stjälpa, men under årtusendena har de funnit det smidigt att inte motarbeta varandra. Båda trivs med tillvaron och blir därför inte glada när de blir varse att den slutliga striden mellan gott och ont närmar sig. Good Omens är en humoristisk berättelse om tidens slut där dessa förmenta ärkefiender gör vad de kan för att hindra just detta. Mot sig har de både himmel och helvete. Bakom humorn skymtar djupare frågor om mänsklighetens plats i skapelsen, och vad Guds plan egentligen är. Vet ens änglarna? Ursprungligen en bok av Neil Gaiman och Terry Pratchett som har anpassats till TV-serie och finns att se på Amazon Prime Video.

Lovisa Fundell, redaktionssekreterare, Budbäraren
Den här julen vill jag spendera i mer stillhet och bön. Jag ska lägga bort mobilen då och då för att lyssna inåt och uppåt. Något jag verkligen vill tipsa om när det kommer till bön är Tide­bönsboken, ett underbart verktyg för att låta samtalet med Gud bli en naturlig rytm av ens vardag. 

Jag vill också tipsa om att göra en reflektion i slutet av dagen tillsammans med Gud genom att först bli medveten om Hans närvaro och sedan tänka på vad du har att vara tacksam för. Därefter kan du göra en återblick av dagen och tänka igenom vad som blev bra och vad som blev mindre bra. Utifrån det kan du be om förlåtelse eller helande, beroende på hur dagen har sett ut. Sedan kan du be över morgondagen och lägga framtiden i Guds händer. Till sist avslutas reflektionen med exempelvis Fader vår. Sen sover man gott!

Oliver Vadian, kultur­skribent, Budbäraren

Jag vill tipsa om två riktigt gamla julfilmer (svartvita till och med!) som jag såg under advent förra året och hoppas hinna se i år igen. Den första är Miraklet i New York från 1947 (Disney+), som handlar om en gammal man som dyker upp under julhandeln och menar sig vara tomten. Den andra är Livet är underbart från 1946 (hyrfilm) som handlar om en man som under julen tappar livslusten. Båda filmerna är väldigt varma och fina och så där gammaldags uppbyggliga så att man mår bra och är glad efter att de tagit slut. Den första passar bra för hela familjen, men den andra passar nog bäst för vuxna.

Men skulle jag inte hinna se långfilm i jul så kommer jag i alla fall att se Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton på julafton klockan 19.05 (om inte SVT av någon anledning bytt tid). God jul!

Helena Cashin, Stf Che­f­redaktör, Budbäraren
Jag lyssnar gärna på Salts podcast Hemmasnack, helst tillsammans med mina barn. Det är en fantastisk podd som tar barns frågor om tron och livet på allvar. Martin Helgesson och Marie Larsson samtalar med tre tolvåringar om frågor som rör den kristna tron. Barnens ärliga och raka frågor är befriande! Jag lär mig alltid något och det skapar fina samtal när vi lyssnar tillsammans hemma. Under julledigheten hoppas jag också på att få lyssna på tystnaden – helst i skogen.

Apropå skogen så vill jag tipsa om den fantastiska boken Granskogsfolk. Boken beskriver svenskarnas starka, kanske rentav andliga, relation till naturen. Är naturen svenskarnas nya religion, frågar sig religionshistorikern David Thurfjell? Vilken roll har naturen fått i ett av världens mest sekulariserade länder? En bok som utbildar, väcker känslor och manar till eftertanke.

David Odebäck, redovisningsekonom, EFS
Inför den kommande julen laddar jag upp med julmusik som lyser upp mörka vinterdagar. Beroende på humör brukar jag variera vad jag lyssnar till; det kan bli for King & Countrys A Drummerboy Christmas för en mer dramatisk stämning med kristna låtar om julen, eller Sias Everyday is Christmas som är mer lekfull med tomten, snö och hundvalpar. Under julledigheten blir det till att komma ikapp med serier jag samlat på mig under hösten (nybliven tvåbarnspappa). Den omtalade serien Chosen som kreativt gestaltar innehållet i evangelierna är en av dem. Den fångar en vardaglig Jesus vilket har hjälpt att levandegöra vissa bibliska texter. Annars är jag i en period med dokumentärserier som till exempel Förförd av sekten där man får följa en före detta medlems resa under och efter tiden i en sekt.