Kristna i Madhya Pradesh värst drabbade i Indien

Åtta protestantiska pastorer dödades i Indien under 2015 som ett resultat av religionsförföljelse – och 8 000 kristna drabbades av olika typer av förföljelse. Detta enligt en rapport som utgivits av Catholic Secular Forum. När organisationen Open Doors i januari publicerade sin lista över de länder där förföljelsen av kristna är störst fanns Indien bland de länder där problemen ökar. Landet har klättrat elva platser på två år, från plats 28 till plats 17 åren 2014–2016.

Värst är förföljelsen i delstaten Madhya Pradesh, där EFS systerkyrka ELC in MP finns, följt av Tamil Nadu i söder och Jharkand i öst. Kristna anklagas bland annat för att locka kastlösa till att konvertera. I Madhya Pradesh har nyligen de redan stränga lagar mot konvertering skärpts.

En av anledningarna till det ökande våldet står att finna i den hindunationalistiska ideologin, som färgar både det styrande partiet BJP och högerextrema grupper.

I rapporten från CSF berättas det om hur män och kvinnor, men också barn attackeras. Nunnor har blivit våldtagna i bland annat Västbengalen och Chattisgarh.

Under EFS årskonferens i Södertälje kan du möta den indiske biskopen Emmanuel Panchoo som kommer att medverka.

Se pastor Lal Sadu berätta om attacken under deras bönemöte i Salaiya på efsplay.nu.