Kikärtsgryta och den bästa som finns

Vi äter en enkel men god kikärtsgryta. Det är jag, min man och en kompis vid middagsbordet den här kvällen. Snacket har rymt allt ifrån ny teknik till roliga citat i klassiska Youtube-klipp. Efter ett tag kommer vi in på ämnet bibelskola, något som det visar sig att vi alla tre har gått på olika platser. Vi tänker tillbaka på hur mycket den tiden betydde för oss var och en. Samtalet fortsätter kretsa runt tron och i slutet av måltiden säger vår vän: »Åh, vad skönt det var att prata om sånt här!«

Känner du igen känslan? Jag gör det definitivt. Det finns en viss lycka i att bli påmind om det som betyder mest för mig i hela världen. Gud finns! Och på något märkligt sätt känner jag det ännu mer när Han dyker upp i samtalet vid mitt köksbord. Som att jag nästan inte förväntar mig att höra Hans namn. Jag kan förvänta mig vilka andra samtalsämnen som helst: plugg, jobb (jag behöver inte nämna c-ordet) eller våren som kanske till slut är här. Många av oss diskuterar gärna kyrkan. Men där över kikärtsgrytan blev jag påmind om att inget av de där ämnena riktigt kan jämföras med detta: Gud i våra liv. Gud här och nu. Guds godhet i historien och Guds hopp för vår morgondag. Låt mig få höra om Gud!

Så hur kan detta se ut i praktiken? Jag har bara två tips, så förhoppningsvis kan vi hjälpas åt att komma på fler. Men mitt första tips är: testa att säga ordet »Gud«. I situationer när du kan säga helt normala fraser som »Hoppas det går bra«, prova att fylla dina ord med mer substans: »Jag ber att det ska gå bra«. (Och be i ditt inre på stående fot.) Kanske kan man byta »Åh, vilken tur!« mot »Tack, gode Gud!« eller »Ha det gött!« mot »Ha det gött – och Gud välsigne dig!«. Låter det ultrakristet? Jag vet, visst är det härligt!

Men det finns en annan sak som har varit otroligt viktig för mig. Det är personer som inspirerar mig att tro. Kompisar eller förebilder där jag märker att Jesus är på riktigt för dem. Och det här vill jag säga särskilt till dig som är isolerad eller bara kan träffa din närmaste familj just nu. Känner du någon som delar din tro? Håll kontakten! Var finns kristna mötesplatser, online-läger eller ungdomsgrupper? Var med! Jag vet att kristna vänner inte växer på träd. Men de finns, och vi behöver värdera dem högt. Så låt oss hjälpa varandra. Låt oss vara personer som påminner varandra om den bästa som finns.

»Låt mig få höra om Jesus
Skriv i mitt hjärta vart ord
Sjung för mig sången så dyrbar
Skönaste sång på vår jord«