Podcasten, som produceras av tidningen Dagen, har sänts i över sex år och gästats av bland andra Mark Levengood, Maria Montazami och Calle Schulman. Vi har pratat med programledarna Malin och Daniel.
Hur kom det sig att ni började med att podda?
Daniel: – Om jag inte minns fel så var det jag som kläckte idén under min föräldraledighet år 2012. Då gick samtalspodden Värvet med Kristoffer Triumf varm i hörlurarna under promenaderna med barnvagnen. Värvet var förebilden när vi ville hitta kända svenskar att tala tro med. Jag föreslog namnet »Hur har du det med Gud?« men det gillade inte Malin.
Malin: – Nej usch, för mig blev det för sammankopplat med en svettig pastor efter ett möte, det gav mig tryck över bröstet. Titeln Dagens människa blev både mer neutralt och skrämmer inte bort någon, samtidigt som det blir en utmärkelse. Men vi frågar alltid hur vår gäst har det med Gud. Nuförtiden är jag totalt orädd för att tala med människor om Gud.
Vilket är det starkaste mötet ni har haft?
M: – För mig var det Linda Skugge och Åsa Linderborg, som båda två har gått igenom extremt tuffa saker i livet. Det händer något speciellt när människor är så rakt uppochner ärliga och till och med uttrycker att de önskar att de hade en tro, men att de inte kan tro. För mig är det jätteviktigt att vi inte försöker konvertera folk, samtidigt som jag verkligen kan önska att både Linda och Åsa kunde tro.
D: – Det blev oväntat starkt för mig att samtala med Calle Schulman. När han var liten blev han påkörd av en traktor men överlevde mirakulöst, ett ord han använder själv för att beskriva situationen. Det är ett privilegium att få prata om tro med människor, för även om man inte har en tro så finns det ändå alltid något som angränsar till det. I bästa fall kan vi så ett frö, men det är inte målet, utan samtalet i sig är det viktiga. Finns det en bakomliggande agenda kommer det att lysa igenom.
Varför tror ni att poddar är ett så otroligt populärt format idag?
M: – Kort och gott för att det är något som man kan göra samtidigt som man gör något annat. Hemma hos oss har vi städdag en gång i veckan och då går alla familjemedlemmar och lyssnar på egna grejer i sina lurar. Det kan också bli som ett digitalt umgänge, där lyssnaren känner att man är med i vårt samtal.
Sist men inte minst, har ni något råd att ge nya poddare?
M: – Planera mera! Jag är glad att vi har varit två som dragit i det, annars hade vi inte hållt på så här länge. Jag tror också att det blir bättre dynamik om man är två, men vill man köra själv är som sagt planeringen jätteviktig.
D: – Ha en smal nisch, så är det lättare att avgränsa och att det blir intressant. Jag tror på det kortare formatet, vi kör på cirka 30 minuter. Det är precis lagom för en springrunda eller en tur på bussen.
MEST KOMMENTERAT
Hallå där Helena Eriksson …
EFS breddar stödet till Östafrika
Tuff verklighet för återvändare i Irak
Växa upp utan att växa bort
Vem är präst – egentligen? Om det allmänna prästadömet