Källan, stjärnan och kärnan

Nu när det nya året börjat, planeras det för en stor händelse som kommer – Patrullriks 2023 i Mjösjöliden.

Att få förbereda, tänka ut, dela idéer, spåna, drömma och be är en gåva. Vi ska få samlas i alla åldrar till några händelserika dagar där vi får gå tillbaka till källan, stjärnan och kärnan. 

Vi mår alla bra av att vara på läger, och att få träffa och lära känna andra. Vi mår bra av att vara ute i Guds fantastiska natur, vi mår bra av att lära oss nya saker, vi mår bra av att få vara med och ge – både av oss själva och av våra gåvor.

Vi har ett tema för lägret och det är »Rotad« Ef 3:14–21. Det känns som att det här bibelordet sammanfattar mycket av det vi vill med Patrullriks. 

Det är ju en märklig tid vi lever i och mycket känns osäkert. Men vi vill ändå förbereda oss på alla sätt vi kan för att kunna vara på läger. Hur gör jag det? Var börjar jag? Jag kan ju inte så mycket. Jag talar av egen erfarenhet. Jag kunde inte så mycket när jag började, men jag lär mig eftersom. Man kommer långt bara genom att vilja. Jag har mött många kloka ledarkollegor, föräldrar och barn som har lärt mig. Det är så bra när vi får dela våra kunskaper med varandra. 

Vi har många härliga scoutgrupper i Norrbotten och kanske är det några som funderar och skulle vilja starta en grupp, både i Norrbotten och i resten av landet. Men hur gör jag då? Ja, börja med att hitta några likasinnade och så planerar ni. Vi kommer att lägga ut »Lägerdax« på Patrullriks hemsida. Det är ett material med färdiga samlingar som man kan använda för att komma igång. Sedan kan du alltid fråga närmaste kyrka eller bönhus om de har några idéer, eller fråga någon som du vet är ledare redan.

Det är bra att ha viss baskunskap, kunna hantera kniv och yxa, kunna elda och kunna lite första hjälpen. 

Vi kommer att ha en scoutledarutbildning i Norrbotten två lördagar under våren 2022. Där tar vi upp dessa saker men också mycket annat. Det vill jag uppmuntra andra regioner till också, att samla ledarna och börja prata scoutläger. 

Men det är inte bara det praktiska vi behöver träna oss på. Vi behöver fundera över våra värderingar, hur vi ser på våra medmänniskor, hur vi vuxna ser på barnen och ungdomarna. Alla ska känna sig trygga när de kommer till samlingar och läger. Jesus lyfte på ett särskilt sätt fram barnen, det behöver vi som vuxna ta till oss. Vi vill att alla ledare ska göra någon form av »trygga möten«-utbildning innan Patrullriks. Det här är viktiga saker och ska inte väljas bort. Vi får återkomma till detta, men återigen, har ni idéer i era regioner så kör. 

Scouting är ett fantastiskt sätt att umgås över alla generationer. Det är inte så att när man uppnått en viss ålder så kan man inte vara med, tvärtom har ni äldre mycket att bidra med till barnen och ungdomarna. Mycket kunskap, goda värderingar, mycket erfarenhet. Scouting är också internationellt, så vi kan lära oss mycket av våra medmänniskor runt om i världen. Så jag hoppas att 2022 och 2023 ska få bli scout-år, att vi ska få välkomna nya grupper, nya ledare, nya barn och ungdomar. 

Jag ser fram emot att få samlas runt en lägereld och ropa »Ni där borta, är ni klara? Jajamensan fattas bara!«