Hittade hem till kyrkan via internet

Likt ett fönster blev webben en plats att under pandemin kunna kika in i kyrkan och i sin egen takt växa i tro.

Trots att kyrkan var som mest stängd under pandemin kom ändå många nya att hitta till kyrkan. Region Sydöst har träffat Kajsa Delborn som under det senaste året hittat in i Vasakyrkan, Kalmar. Hennes första kontakt med kyrkan kom via de livesända gudstjänsterna. Vi pratar om kontrasten i att se gudstjänster på webben och att mötas fysiskt i kyrkan. Hon minns hur välkomnande det var och hur hon mötte en kvinna i kyrkan.

– Kvinnan kom fram till mig och frågade, »Å, du är ny här va?«, och jag svarade ja på hennes fråga, var på hon säger, »Välkommen hem«. Kajsa pausar och tittar in i kyrksalen. 

– Det kommer jag aldrig glömma, det var så fint. 

Kajsas väg in i kyrkan är kanske på ytan lite annorlunda men på djupet känner vi igen storyn hos många. Det börjar genom en vän och någon man känner från kyrkan. 

– För mig var det genom en bekant som jag visste var aktiv i kyrkan, under pandemin kom hon och gav mig en bok med dagliga reflektioner, säger Kajsa och fortsätter:

– Boken hade en kristen anknytning, och jag började läsa den och blev sedan nyfiken på kyrkan och kristen tro. Jag gick då ut på nätet och sökte, och det fanns jättemånga olika poddar, videos och undervisningar, jag kollade även in på EFS och Vasakyrkan. 

Kajsa tyckte att det var så bra att hon kollade nästa söndag igen. Hon tycker att det kändes välkomnande och intressant och berättar vidare att den känslan pågick under en längre period. Det fanns också något som passade just henne – att hon kunde vara nyfiken fast på ett avstånd. 

– Jag kallade mig själv lite för en fönstertittare. Det kändes tryggt att jag kunde närma mig kyrkan hemifrån och i min egen takt. 

Idag har Kajsa även hoppat på Vasakyrkans Alphakurs. 

– Jag har gått två gånger nu, och är så överraskad hur generös man är i kyrkan. Att man inte tar för givet hur man tänker eller tror på Gud. Och att vi i kursen uppmuntras i att ställa frågor och fundera kring tro.

– Jag hade en föreställning om att man behövde vara »klar« över att man tror och sedan gå till kyrkan. Men så är det inte!

Efter att ha pratat en stund om hur det är att komma till kyrkan som ny, säger Kajsa:  

– Att gå till kyrkan är inte något älgakliv med båda fötterna. Det fina med kyrkan, är att det finns en öppenhet och en välkomnande atmosfär. Att vi först får känna tillhörighet och sedan växa i tron på Bibelns Gud genom Jesus Kristus.