Det första fröet till denna idé såddes för närmare fyra år sen när Maria Ottestig, samordnare för barn och familj inom Salt, började få frågor från sin äldsta dotter om kristen tro.
– Ofta var frågorna kluriga och jag funderade mycket kring hur jag skulle svara. Och även om jag nog kan ge hyfsade svar så tänkte jag att det här kan säkert någon förklara bättre, säger Ottestig.
Under de senaste åren har Salt inlett en satsning mot att skapa material mer konkret mot familjer, och denna podcast är en del i den satsningen som bland annat också innehållit boken Hemmakyrka.
– Vi vill bidra till en känsla av ökat självförtroende i tron för föräldrar och far- och morföräldrar, så att de i sin tur kan ge sina barn eller barnbarn ökat självförtroende i tron – det blir en ringar-på-vattnet-effekt. Först spånade vi på ytterligare en bok, men genom podcastformatet kan vi få en mer levande dialog där vi skapar materialet löpande, till exempel genom att ta upp lyssnarnas egna frågor. Dessutom fanns det ingen liknande podcast sedan tidigare.
Det första avsnittet har mottagits mycket väl och har i skrivande stund ungefär 600 lyssningar.
– Det är en väldigt härlig känsla att kunna lyssna och att detta blivit verklighet. Det känns så konkret att denna podcast kan vara underlättande för föräldrar på studs och vi har redan fått in en del tacksamma mail från föräldrar.
Podcastens programledare är Marie Larsson och fyra barn (se spalten) deltar med egenskrivna frågor och funderingar. Den som svarar på barnens frågor är Martin Helgesson från Apologia – Centrum för Kristen Apologetik.
– Det har varit väldigt roligt att spela in podden och jag är imponerad över barnens engagemang och fokus. Jag är själv pappa till tre barn, så det har varit liknande samtal som vi ofta har hemma. Det är viktigt att ta vara på barnens nyfikenhet och visa att uppriktiga frågor förtjänar uppriktiga svar. Frågor bottnar ju i ett intresse, och det är det som gör dem så värdefulla och roliga.
Martin upplever att många av frågorna som barnen ställer är sådana som vuxna fortfarande funderar på.
– Men en skillnad är att barn är mer ofiltrerade och prestigelösa i sitt sätt att fråga. Det gör mitt jobb både roligare och svårare på samma gång!
Helgesson hoppas att podcasten ska få bidra med två saker:
– För det första visar den att det finns svar på frågor om kristen tro och att det därför lönar sig att söka svaren. För det andra hoppas jag att podden inspirerar till just »hemmasnack« – att både barn och föräldrar känner att man kan prata om kristen tro, pröva den, vända och vrida på saker, slå upp en bibeltext och försöka förstå den tillsammans.
Märta: »Det är intressant att höra svaren på mina frågor och höra de andras frågor. Det är också roligt att leka tillsammans som vi gjort i en del pauser.«
Joseph: »Det är kul att vara med i podden. Jag lär mig om Gud och Bibeln.«
Aron: »Det har varit lite annorlunda att testa på att vara med, men det har varit kul.«
Linnea: »Det har varit kul och intressant att spela in en podd, som jag aldrig gjort förut. Och det är också kul att höra de andras tankar och frågor.«
MEST KOMMENTERAT
Hallå där Helena Eriksson …
EFS breddar stödet till Östafrika
Tuff verklighet för återvändare i Irak
Växa upp utan att växa bort
Vem är präst – egentligen? Om det allmänna prästadömet