Hallå där Helena Eriksson …

… kommunikatör för EFS Sydsverige och Salt Sydsverige som precis dragit igång höstens arbete med den numera webbaserade distriktstidningen Livsluft. Varför har ni digitaliserat tidningen?
– Livsluft har under många år funnits som papperstidning, men utifrån det stora missionsfält som internet är beslutade styrelsen för ett år sedan att göra den digital. Den 30 mars 2016 lanserades vårt första nummer.

Vilka förändringar har detta inneburit?
– På ett sätt är det fortfarande samma tidning och samtidigt något helt nytt. Varje vecka kommer två, tre nya artiklar ut. Tidningen, som finns på livsluft.efssyd.org, är tillgänglig för alla som vill, vilket ger oss möjligheten att nå fler än bara våra egna prenumeranter. Vi är inte längre bundna till 16–24 sidor. Detta är också en satsning för att tilltala yngre läsare.

Hur tänker ni kring de läsare som inte är så vana vid internet?
– De prenumeranter som inte känner sig så vana vid att använda internet har möjlighet att få en förenklad pappersversion som kommer ut en gång i månaden.

Vad har ni fått för reaktioner?
– De flesta är väldigt positiva, jag tror inte att vi har fått någon negativ respons, vilket är roligt. Många hör av sig och vill att vi ska skriva om saker som är på gång. Att det går att se hur många gånger artiklarna blivit lästa är också uppmuntrande, häromdagen var det 400 läsningar på en dag. De dagar vi lägger ut nytt material syns det att fler är inne och läser även tidigare artiklar ur arkivet.

Vilken är din favorit bland de teman som ni berör i Livsluft?
– Jag gillar kategorin »Hjärtslag« allra bäst. Då handlar artiklarna om lokala föreningar och församlingar här i Sydsverige, vad de längtar efter och vad som får dem att gå igång. Det är så roligt och inspirerande att få se deras hjärtan. Min förhoppning med Livsluft är bland annat just det, att försöka fånga hela distriktet så att vi får inspirera och uppmuntra varandra för att enheten ska bli större.