Hallå där Erik Johansson

Erik Johansson är internationell missionssekreterare på EFS.

EFS laddar för jubileumsår 2016. Vad är det vi ska fira?
– Vi firar EFS internationella mission och 150-årsminnet av att EFS första missionärer landsteg i Massawa, Eritrea. EFS blev därmed det första svenska missionssällskap som sände ut egna missionärer.

Hur uppmärksammas jubileumsåret?
– Vi ska uppmärksamma det på olika sätt under året, både nationellt och internationellt. Den 15 mars kommer det märkas på lokalplan för då hoppas vi att det är många EFS-föreningar som vill fira 150-årsdagen av missionärernas ankomst till Eritrea. Vi kommer även märka av det i EFS årskonferens i maj, där vi har fler internationella gäster än vanligt.

Är det någon EFS-personlighet du själv vill uppmärksamma lite extra under året?
– Ja, en central person är Onesimos Nesib. Han var den förste att bli döpt av EFS missionärer. Han översatte sedan Bibeln till sitt eget språk, oromospråket. Det anses fortfarande i dag, bland oromo, som en viktig milstolpe i att uppvärdera oromospråket. Det ligger också till grund för hela den moderna skolutbildningen i Etiopien. Den bibelöversättningen som blev färdig 1899 fick stor betydelse!

Varför är det viktigt fira jubiléet?
– Det är alltid bra att vara medveten om sin egen historia. Att veta var man kommer ifrån och vem man är. I det här fallet är det också en fantastisk berättelse om vad Gud har gjort genom historien och någonting som vi kan hämta inspiration ur för framtiden. Vi kan få känna glädje och tacksamhet över vad Gud har gjort och få känna stolthet över att vara EFS:are.