Generositet och givande lönar sig alltid

I vintras kom jag till jobbet en morgon, parkerade bilen och där stod en kvinna på gatan. Hennes bil vägrade starta. Nu undrade hon om jag kunde hjälpa henne igång med startkablar. Jag kan inte minnas att jag någonsin varit inblandad i en sådan manöver tidigare och det jag en gång lärde mig på körlektionen har för länge sedan bleknat. Vi gjorde ett försök med min relativt nya bil, men något gick fel. Det slutade med att min bil behövde bogseras till verkstad. En kraftfördelningsbrygga vid batteriet var förstörd och måste bytas. Min hjälpsamhet och generositet kostade mig 3 000 kronor och jag tänkte att »jag ska aldrig, aldrig mer hjälpa någon!«.

Ungefär samtidigt hade ett försäkringsbolag upplyst mig om att jag kunde få ersättning för ett fästingbett som skett tidigare samma år, där läkare konstaterat borrelia med efterföljande behandling. Jag anmälde skadan, och ett par veckor efter incidenten med bilen utbetalades 3 500 kronor på försäkringen.

Jag väljer att se det som att Gud tydligt sa till mig att generositet och givande alltid lönar sig. Jag försökte hjälpa en kvinna, det kostade mig 3 000 kronor, men från oväntat håll fick jag tillbaka den summan – och lite till. När jag hjälper eller ger till någon som behöver, så välsignar alltid Gud.

Det finns många bibelord som talar om att vi ska dela med oss, ge till den behövande, besöka den fängslade, bära varandras bördor … Helt enkelt vara generösa med det Gud gett oss. Tid, pengar, kunskap eller vad det nu kan vara. När du ger av det du har, oavsett hur mycket eller litet det är, så välsignar Gud och du får mer tillbaka.

Hur gick det för kvinnan med bilen? Det kom en annan generös bilist som lyckades bättre med startkablarna och medan min bil stod kvar, kunde hon köra iväg.