Gemenskap som ger Livskraft

120 ungdomar, deltagare och ledare mellan 15 och 35 strömmade in till årets Livskraft Polar på Älvsby folkhögskola. Många hade varit på tidigare Livskraftläger, men för en hel del var det första gången.

Nyårslägret Livskraft bygger mycket på att ungdomarna själva tar ledaruppdrag, och att de får växa både i tro och personlig utveckling. Detta är absolut nödvändigt för att lägret ska fungera, och det bygger också den speciella gemenskap som kännetecknar Livskraft. Det vanliga är att uppemot hälften av deltagarna har något slags ledaruppdrag, till exempel smågruppsledare, ansvara för kvällsfikat eller leda ett seminarium. 

En typisk dag på Livskraft Polar börjar med sovmorgon, något som visat sig vara väldigt uppskattat. Frukosten serveras från åtta för de morgonpigga, men vid nio ser man de flesta lägerdeltagare droppa in. Ledarna samlas vid halv tio för bön och genomgång av dagen, sedan kommer resten av ungdomarna för gemensam information, lovsång och bön innan förmiddagspassen börjar. Här finns det två valbara spår; präster, ungdomsledare och unga vuxna håller i undervisningspass.

Därefter är det dags för smågrupper. Om kvällsgudstjänsterna är Livskrafts hjärta så är smågrupperna pulsslagen. Här finns ett mindre sammanhang för alla deltagare som ger möjlighet att prata om undervisningspass, predikningar, frågor man bär på eller bara ha kul tillsammans.

Efter folkhögskolans goda lunch finns tillfälle till frivillig aktiverad fritid. Livskraft bygger mycket på gemenskap, och våra trivselteam ser till att ingen går ensam och att det alltid finns något att göra om fritiden känns lite seg.

Eftermiddagarna viks åt seminarier, mestadels praktiska. Även här är det i huvudsak ungdomar och unga vuxna som leder seminarierna, och detta görs imponerande väl!

Kvällsgudstjänsterna hålls i EFS Älvsbyn, en kort promenad från folkhögskolan. Gudstjänsten är enkel, men innerlig, och dess betydelse för Livskraft kan inte betonas nog mycket. För många kan det vara första gången de möter en sådan här typ av gudstjänst, andra är vana men längtar hela året efter detta. Kvällsgudstjänsterna innehåller mycket lovsång, vittnesbörd, predikan, möjlighet till förbön och olika bönestationer, allt under avslappnade former. En öppenhet och förväntan på Gud och vad han vill göra präglar kvällarna, och de är verkligen lägrets bultande hjärta.

Två av kvällarna hålls även en sen kvällsmässa uppe i folkhögskolans kapell. Även här medverkar ungdomarna själva, bland annat i nattvardsutdelandet, och det brukar bli väldigt viktiga stunder tillsammans.

Nyårsaftonen blir alltid en festkväll med utklädning för de som vill. I år hade vi celebert besök av påven och hans livvakter, småbarnsmammor och racerförare, för att nämna några.

Kvällsgudstjänsten brukar dra ut på tiden nästan fram till tolvslaget, som firas in med skål och fyrverkerier – och en kramring med 120 deltagare. Därefter blir det öppen scen, då deltagarna får visa upp sina alltid lika imponerande färdigheter med olika uppträdanden. En del går sedan och lägger sig frampå småtimmarna, medan en hel del är uppe hela natten och därför är rätt så matta under nyårsdagens avslutande mässa.

Sedan skiljs deltagarna åt, förhoppningsvis med stor förväntan på det kommande året, på Gud och med nya vänner och upplevelser med sig hem.

Livskraft Polar är en generator och inspiration för mycket av det som sedan sker bland ungdomar och unga vuxna i vår region. Det ska bli spännande att se vad som händer under året!

»Nu gör jag något nytt. Det spirar redan, märker ni det inte?«, Jes 43:19.