Fjällgård rustad för fler

Hemavan är navet för vintersport i de västerbottniska fjällen, men också en vacker plats att vara på sommartid. I Hemavan, som ligger runt 400 kilometer söder om Abisko, satsas det friskt på handel och fritidsfastigheter. Även på närliggande fjällgården i Klippen rustas det för framtiden.

Femtiosju år har förflutit sedan EFS Västerbotten invigde sin fjällgård i Klippen och åtskilliga människor i olika åldrar har sedan dess vistats där, sommar som vinter, och mest i lägersammanhang.
– Det bästa med att vara i Klippen är gemenskapen, fastslår Klippenstyrelsens ordförande Johan Andersson.

De flesta som besöker fjällgården gör det på läger eller församlings-/föreningsresor, även om du som enskild också kan hyra rum på gården. Här finns gemenskap generationer emellan och mellan människor som inte nödvändigtvis känner varand­ra sedan tidigare. Därför är Klippengården en ypperlig mötesplats. Även när gården nyligen fick två nya hus uppstod en fin gemenskap bland byggarbetarna, som till största del under veckorna bestod av pigga pensionärer och en del asylsökande.

I september 2015 invigdes de två nya husen på fjällanläggningen. Efter flera års funderingar kring nybygge eller renovering av två mindre hus i dåligt skick hade det äntligen blivit verklighet av att bygga nytt. Med en budget på 3,7 miljoner kronor och cirka 500 ideella dagsverken är nu två moderna hus med tolv bäddar vardera färdigställda. Sammanlagt finns det plats för drygt 50 personer i Klippen. Projektledare för nybygget har varit Henric Johansson, som har cirka 14 veckor bakom sig på byggarbetsplatsen och idel positiva erfarenheter därifrån. Henric har också genom årens lopp upplevt många läger i Klippen och har varit Klippenkamraternas ordförande. Klippenkamraterna är en intresseförening inom EFS Västerbotten med ansvar för fjällgårdens skötsel och verksamhet.
– Det är trevligt att se att fjällgården fyller en funktion. Du får uppleva fjällvärlden, och platsen fungerar även som en missionsstation, berättar Henric.
Genom åren har många ungdomar deltagit i EFS Västerbottens konfirmandläger, som börjar med en veckas vistelse i Klippen. Likaså är det många som har tillbringat sportlovet i den härliga fjällmiljön, för att om några år kanske återkomma på läger för äldre ungdomar. Även så kallade tillsammansläger för alla åldrar och läger för vuxna ordnas.

Att vistas i Klippen är ett relativt billigt alternativ, då gården endast har en timanställd vaktmästare som kör matleveranser. Hyr du enskilt får du fixa din mat och städningen själv. På läger finns kökspersonal på ideell basis och en inköpsansvarig. Alla hjälps åt med att städa. Bokningar av gården sköts av en bokningsansvarig, Eric Bergström.

De flesta Klippenbesökare har EFS-anknytning, men också andra hittar hit, till och med någon grupp från Norge.
– Vi vill nå ut till andra än EFS-sammanhang, säger Johan Andersson, som gärna vill se ökat antal gästnätter på gården.

Under vintersäsongen ligger Hemavans alpina anläggning bara några kilometer bort, där också fina längd­skidspår finns. Eller så kan man söka upp en skoterled. Från gården har du nära till kalfjället, och vill du vandra under sommar och höst kan du ansluta till Kungsleden för att nå Viterskalsstugan, med den mäktiga utsikten mot Syterskalet. Många fina utflyktsmål finns inom räckhåll. Har du inte besökt Klippengården tidigare så kan det vara dags nu.