Ett missionsfirande Pjätteryd

Budbäraren följde med på en festdag – en missionsfestdag – för att minnas och fira starten på EFS internationella mission.

Jag har längtat efter den här dagen i två år, säger Kerstin Oderhem med stor entusiasm i rösten när hon styr bilen mot Pjätteryd.

Det är nästan på dagen 150 år sedan EFS tre första missionärer landsteg i Eritrea med sikte på Oromofolket i Etiopien. En av dessa var smålänningen Lars Johan Lange. Han var en 30-årig akademiker och präst som hade tillbringat nio år av utbildning och förberedelser för det stora uppdraget. Ett uppdrag som blev mycket kortare än planerat. Sjukdom, kulturkrock och hemlängtan gjorde att han nio månader senare gjorde en ny landstigning, tillbaka i Småland. Efter ett urskuldande brev till EFS styrelse tog han tjänst som präst i Svenska kyrkan innan han avslutade sitt yrkesverksamma liv som kyrkoherde i Pjätteryd. Därav valet av plats för dagens festligheter dit missionsvänner från olika håll sluter upp.

Men är det verkligen något att fira? Lange avbröt ju sin missionärstjänst efter en väldigt kort tid. Varför ska vi fira något som kan verka som ett misslyckande?

– Vi måste alltid se våra liv i ett större perspektiv, säger Kerstin. Lange följde Guds kallelse och gjorde så mycket han kunde. Det blev inte som han tänkt sig, men Gud lät en kyrka bli till – som nu har över 7,5 miljoner medlemmar. Jag tänker på Lina Sandells psalm Gör det lilla du kan. Gud kallar oss inte att göra mer än vi klarar och resultatet är inte vårt ansvar, det är Guds ansvar.

Pjätteryd är en liten by långt inne i de småländska skogarna. Det är lätt att fundera på hur det skulle kännas att komma tillbaka från ett äventyr i Afrika till platser som denna. Lange hade varit med om saker som människorna hemma antagligen hade svårt att förstå. Han hade en aldrig falnande missionsiver – vilket kan ha varit en anledning till att han ansågs som besvärlig av kollegor under sin tid som kyrkoherde.

Festdagen börjar med gudstjänst och lunch och fortsätter med att Erik Johansson berättar om EFS internationella mission, då och nu. Sedan samlas deltagarna vid Langes grav för en stund med psalmsång, textläsning och kransnedläggning. Dagen avslutas med musikgudstjänst där Duressa Mabesha predikar. Mabesha är präst i Ansgarskyrkan i Linköping och tillhör Oromofolket, folkslaget som EFS var kallade till för 150 år sedan.

– Det hade Lange gillat, säger Kerstin begeistrat.