Under 28 års tid har det kristna satellit-tv-nätverket SAT-7 sänt program över Mellanöstern och Nordafrika. Miljontals människor har fått möta evangelium och hitta tröst i deras sändningar, men arbetet har inte bara varit enkelt.
– Bara under mina fem år som VD har den ena katastrofen avlöst den andra. Pandemin, explosionerna i Beirut, talibanernas övertagande av Afghanistan, Mahsa Amini-protesterna i Iran, jordbävningen i Turkiet och krigen i Jemen, Sudan och det Heliga landet är bara några av de senaste kriserna i regionen, berättar Rita El-Mounayer.
Tusentals människor har förlorat sina liv och många känner en djup hopplöshet. Kristna upplever också hur deras situation blivit svårare, inte minst efter höstens konflikter på Västbanken. Trots utmaningarna har SAT-7 stått fast vid sin kallelse och sitt uppdrag, att erbjuda en plattform för kyrkorna i regionen att uttrycka och dela sin tro, och att skapa förutsättningar för hållbar fred och dialog. Men hur orkar man fortsätta kämpa och hålla fast vid hoppet, trots förföljelse, konflikter och återkommande katastrofer?
– Även om det varit utmanande är det helt nödvändigt för oss att fortsätta tala om hopp, kärlek och fred, mitt i allt det svåra som pågår. Kristi kärlek tvingar oss!
Att mobilisera människor i bön har också alltid varit viktigt för SAT-7. Efter krigsutbrottet i det Heliga landet i oktober förra året lanserade SAT-7s ARABIC snabbt en bönekampanj via sin satellit-tv-kanal och på olika sociala medieplattformar. Programmen har engagerat en rad olika kyrkoledare från hela Mellanöstern som turas om att leda i bön. Men programledarna har också bjudit in barn från hela regionen som delat sina egna böner om fred och responsen har varit enorm. Många tittare uttrycker att programmen hjälpt dem att sätta ord på sina känslor och kanalisera sin sorg och frustration på ett konstruktivt sätt, genom att förenas i bön.
Rita har precis återvänt från en pilgrimsvandring längs Portugals kust. Det är en vacker, men krävande pilgrimsfärd som görs av hundratusentals människor från hela världen varje år. Under vandringens gång har hon reflekterat över vad som motiverat pilgrimerna att fortsätta dag efter dag, och hon drar paralleller till SAT-7:s resa.
– Det är ju viljan att nå målet som motiverat oss att fortsätta gå upp till 20 kilometer om dagen med våra tunga ryggsäckar. På samma sätt är det en stark längtan som sporrar oss på SAT-7. Vi vill göra Jesu stora kärlek synlig för varje person i Mellanöstern och Nordafrika. Varje dag får vi också samtal om hur människors liv förvandlats och allt detta driver oss vidare genom varje program och varje tittarkontakt.
Förutom ett mer trosbaserat innehåll erbjuder SAT-7 också utbildningsprogram och andra sändningar för barn i olika kanaler på arabiska, persiska och turkiska. Detta är program som betyder mycket, inte minst för skolbarn i flyktingläger, eller som av andra anledningar saknar tillgång till formella utbildningssystem. Men SAT-7 har också formulerat ett tydligt strategiskt mål att möta den yngre generationen för att förmedla hopp. De senaste åren har de därför satsat extra på kanaler och format som passar unga, exempelvis via sociala medier, YouTube och en nystartad livestreaming-plattform som de kallar SAT-7 PLUS. Detta har snabbt blivit en populär kanal där antalet unga tittare ökat explosionsartat.
– Ett av de största problemen i vår region just nu är en växande känsla av hopplöshet. Därför försöker vi särskilt att möta människor med nytt hopp i varje program vi producerar, men också i varje klipp vi lägger ut på sociala medier och i varje telefonsamtal vi svarar på.
För att kunna bedriva sitt viktiga arbete är dock SAT-7 helt beroende av gåvor och samarbetspartners och EFS är en av dem som stått allra längst vid SAT-7:s sida.
– Jag vill rikta ett stort tack till EFS! Ni har ju stöttat oss under många år och det är tack vare er och andra partners och vänner till SAT-7 som vi kan göra det vi gör idag: att nå miljontals människor i regionen med Kristi kärlek, stötta kyrkan och möta tittare i samtal och bön. Vi ber er verkligen att fortsätta hålla oss i era böner!
MEST KOMMENTERAT
Hallå där Helena Eriksson …
EFS breddar stödet till Östafrika
Tuff verklighet för återvändare i Irak
Växa upp utan att växa bort
Vem är präst – egentligen? Om det allmänna prästadömet