Etiopien och Eritrea närmar sig fred

I över 20 år har Etiopien och Eritrea haft en minst sagt infekterad konflikt. Men tack vare Etiopiens nye premiärminister Abiy Ahmed är freden mellan länderna nära.
– Många jag pratat med beskriver detta som ett mirakel, säger EFS internationella missions­sekreterare Erik Johansson.

Var man än rör sig i Addis Abeba syns Etiopiens flagga vaja sida vid sida med Eritreas. Stämningen på gatorna är på topp, och det är en uppen­bart att detta är ett avgörande historiskt ögonblick. 

– Det är egentligen helt osannolikt. Etiopierna själva säger att detta är ett mirakel. Vissa tror till och med att de drömmer – så osannolikt är det. Länderna har haft en 20-årig förbittrad konflikt och inte pratat med varandra över huvud taget. Nu är freden nära, säger Erik Johansson, internationell missionssekreterare för EFS. 

En stor del av fredsprocessen kan tillskrivas Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. Sedan han tillträdde i april har en mängd reformer i demokratisk riktning genomförts. Och folket är i hög grad med på noterna. Överallt i huvudstaden syns hans ansikte. På skyltar, väggar, bildekaler, pikétröjor och kaffekoppar. 

– Han är lite som en rockstjärna just nu. Efter sin rundresa i landet har han gjort sig känd som en skicklig talare, och det värdesätter etiopier väldigt högt Men framför allt är det innehållet – förlåtelse, enhet, försoning, kärlek – som är så nytt och omvälvande. I alla mina samtal med folket har premiär­ministerns ageranden varit det stora samtalsämnet, säger Johansson.

Vi är i staden samtidigt som den eritreanska delegationen, ledd av utrikesministern Osman Saleh och presidentens rådgivare Yemane Gebreab. Det är det första besöket från eritreanska ledare på över 20 år. 

– Det är en glädjens dag. Två identiska folk och två generationer har levt helt åtskilda under den här konflikten. Genom att kämpa hårt har vi nu öppnat dörren för freden, sade Saleh vid det varma mottagandet där såväl ledande politiker som atleter, artister och religiösa ledare deltog. 

Det som ligger närmast i tiden är att gränsen mellan de båda länderna ska öppnas. Detta skulle i sin tur förändra spelplanen för EFS missionsarbete i området. 

– Om gränsen öppnas ökar möjligheterna för mycket närmare samarbeten med kyrkan i Eritrea. Både för EFS och framför allt för Mekane Yesuskyrkan i Etiopien. Det är många dörrar som skulle öppnas i och med detta, då de senaste åren präglats av att gränsen varit stängd, säger Erik Johansson. 

Fredsprocessen innebär även att Etiopien ska dra tillbaka sina trupper från eritreanskt territorium. Abiy Ahmed har också sagt att det etiopiska nyåret den 11 september ska firas i ländernas båda huvudstäder Asmara och Addis Abeba. Men även om det mesta hittills gått på räls finns det fortfarande de som vill förstöra hans reformer. Vid hans avslutande turnétal i Addis Abeba, som lockade miljontals besökare, smälldes två handgranater av som dödade två personer och skadade hundratals. 

– Vi ska ha klart för oss att det inte är någon demokrati som detta växt fram ur, utan en totalitär stat. Det är inga dunungar som han har att jobba mot. Många som tidigare haft mycket makt och varit vana att styra och ställa har nu fått sin makt fråntagen. Det är klart att dessa kommer att försöka utnyttja sina nätverk och resurser för att stoppa honom, säger Johansson. 

En av dem vi träffar under vårt besök är Kiros Lakew, vicepresidenten för Mekane Yesuskyrkan. I egenskap av religiös ledare var han inbjuden till den stora festbankett som hölls i palatset för den eritreanska delega­tionen. En kväll som avslutades med en viktig symbolhandling. Artisten Mahmoud Ahmed sjöng sin hitlåt »Selam« (fred) samtidigt som ledare för de båda länderna dansade hand i hand med varandra. 

– Jag är ingen bra dansare själv, men inombords dansade hela mitt jag. Det vi får uppleva kan inte beskrivas som något annat än ett mirakel. Många talar om att vår nya premiärminister måste vara sänd av Gud. All ära till Gud för möjligheten att våra länder får kontakt igen och kan mötas som bröder och systrar, säger Lakew.


Konflikten

Den 6 maj 1998 besatte en eritreansk mekaniserad brigad gränsområdet kring staden Badme. Etiopien svarade då med ett storskaligt anfall, och kriget som följde skulle kosta minst 80 000 människoliv. En internationell domstol har sedermera slagit fast att staden Badme tillhör Eri­trea, men Etiopien har behållit sina styrkor i staden, vilket skapat ett kallt krig mellan de två länderna. 

I början av april tillträdde den nye premiärministern Abiy Ahmed i Etiopien, och han flaggade redan i sitt installationstal för att starta freds­processen i Eritrea, något som han följt upp med fler freds­trevare under de senaste veckorna. Detta har nu lett fram fram till att ett fredsavtal har under­tecknats länderna emellan.

Källa: DN/TT