För fyra generationer sedan begav sig en kvinna desperat ut på den indiska landsbygden med ett enda mål: att ta sitt och sina barns liv. Hennes make hade gått bort och enligt indisk sed är det den nyblivna änkan som ska bära skam för detta, vilken dödlig utgång maken än har haft. Kvinnan täckte sitt ansikte för att inte läggas märke till och efter att ha låtit kremera sin make kom hon hem till sitt hus som rensats på alla ägodelar. Som ensamstående mor utan hem och arbete såg hon till slut bara en lösning. Men då, på väg mot dödens brant möter hon en kristen missionär. Och genom missionären får hon och hennes barn ta emot Jesus och bli frälsta. Doktor Rajiv Choudhrie ler varmt när han berättar om sin gammelfarmors farmor.
– Utan den missionären hade min familj aldrig varit kristen. Jag är så tacksam för hur Gud leder människor, säger han.
Sedan slutet av 1980-talet har Rajiv och hans fru Deepa tillägnat sina liv åt Padhar sjukhus och dess tillhörande verksamheter. Padhar, en liten by med cirka 5 000 invånare, främst från urfolkstammen Gondi, ligger strax utanför den lilla staden Betul på den indiska landsbygden. Här driver evangelisk-lutherska kyrkan i Madhya Pradesh, med stöd från EFS, en institution som ger lokalbefolkningen och deras familjer möjlighet till vård, kyrka, barnhem och
utbildning. Något som är väldigt ovanligt i ett så pass fattigt område.
– 25 procent av invånarna i Padhar lever på högst tre kronor om dagen. För det ska de kunna ge sin familj mat, tak över huvudet och sina barn en framtid. De kan inte tänka på sin hälsa. De kan inte skydda sig eller planera, de kan bara hoppas på att de inte blir sjuka, berättar Rajiv.
Historien om Padhar tar sin början 1886, då en svensk EFS-missionär och hans fru kom till den lilla byn som då kallades Neempani. 20 år senare hade det etablerats en missionsstation med bostäder, en liten kyrka, skola och en internatskola för flickor. 1938 anlände missionären Clement Moss och hans fru Ingegerd Iwarsson till Indien. Dr Moss anställdes snart som heltidsmissionär, och utbildade sig senare till läkare för att kunna tjäna folket i området mer.
2008 tog Rajiv Choudhrie över institutionen, bland annat efter sin far, Dr
Victor Choudhrie, som då gjort stor skillnad i Padhar, som området kom att heta.
– Jag vill se mig som en lärjunge, och eftersom jag är i tjänst inför en stor Gud vill jag inte förvänta mig små saker. En stor Gud gör stora saker.
Och stora saker har Deepa och Rajiv Choudhrie fått se Gud göra. Inte minst tack vare EFS, menar läkarparet.
Sedan några år tillbaka är Rajiv Choudhire ett välkänt namn över hela världen, då han skapade ett unikt team för att separera de två sammanväxta tvillingarna Aradhana och Stuti. Mediauppbådet var stort av flera anledningar. Dels det unika och komplicerade ingreppet som skulle ske i ett sådant nödställt området, dels för att det är tufft för små flickor att växa upp i Indien. Men kanske framför allt efter att föräldrarna, som är fattiga bönder, brottats med vad de skulle göra med sina flickor och överlåtit föräldrarollen till personalen på Padhar sjukhus.
– Vi var många som blev deras mammor och pappor, berättar Deepa och ler.
Två veckor innan deras första födelsedag gjordes den omfattande operationen.
– Allt gick bra. Men redan från början var Aradhana lite svårare att sy ihop. Tolv dagar senare gick hon bort. Det var fruktansvärt att ge detta besked.
Stuti klarade sig dock väl och stannade på sjukhuset i ett år. I dag bor hon hemma hos sina föräldrar, som i samband med operationen ville få tillbaka sin flicka.
– Jag åt middag hos dem för två veckor sedan. Och Stuti är lika glad som vanligt. Hon är fyra nu och ska börja skolan till hösten, berättar Rajiv.
I Padhar driver de en stor kristen grundskola, Happy Valley School och utbildning för blivande sjuksköterskor.
– Eftersom vi lever i ett väldigt fattigt område har utbildning inte varit en prioritet, eller en möjlighet, säger Rajiv.
Samtidigt är utbildning för många en väg in till arbetsliv och ur fattigdom.
– Har du inte utbildning är det svårt att få arbete, arbetsmarknaden är liten här.
I dag går 400 elever i skolan och det är trångt i lokalerna. Snart kommer det därför byggas ännu en skola, Happy Valley English Medium School, med bidrag från bland annat EFS.
2009 startades en sjuksköterskeutbildning. Syftet är dels att få sjuksköterskor till sjukhuset, men också för att ge kvinnor utbildning och jobb.
– Ingen vill ha en dotter. I vissa delar av Indien använder de hemska metoder för att låta en nyfödd flicka dö, berättar Deepa. Att få en flicka är nämligen en stor börda för familjen. De måste spendera mycket pengar och när hon sedan gifter sig ska brudens familj ge allt vad brudgummens familj önskar.
Med utbildningen vill de ge kvinnor ett värde och möjlighet till ett bättre liv.
För drygt ett år sedan förändrades det politiska läget markant i Indien, då BJP-partiet fick majoritet och Narendra Modi blev premiärminister. Modi har rötterna i en nationalistisk organisation som uppmuntrar sina medlemmar att bygga en hinduistisk nation.
– Antalet attacker mot kristna har ökat, berättar Rajiv. I slutet av förra året införde regeringen ett program som påverkar människor att återkomma till hinduismen.
– Det har varit attacker under gudstjänster. Biblar har blivit brända och präster misshandlade, tillägger Deepa.
– Vi går igenom en tuff tid, säger Rajiv. Regeringen vill begränsa finansiella hjälpmedel och gåvor från västvärlden. Det kommer att påverka oss mycket, eftersom vår verksamhet är beroende av detta.
Men trots situationen ser paret Choudhrie ljust på framtiden.
– EFS är anledningen till varför vi alla blev kristna för många år sedan. Vi står tillsammans i detta. Vi är fotfolket och står i frontlinjen, men det är skönt att veta att vi har den support som vi behöver, säger Rajiv och avslutar:
– Vi vill bygga något stabilt som vilar på en stark grund – och jag är övertygad om att Kristus är den grunden. Jag tror att Herren leder oss och att Han lyser igenom oss, genom vårt arbete.
MEST KOMMENTERAT
Hallå där Helena Eriksson …
EFS breddar stödet till Östafrika
Tuff verklighet för återvändare i Irak
Växa upp utan att växa bort
Vem är präst – egentligen? Om det allmänna prästadömet