En ovanligt vanlig jul

S:ta Clara kyrka berättar om hur de anordnar julfirandet detta annorlunda år.

I december brukar många kyrkor ha stora julfiranden för ensamma och behövande, men i år ställs mycket in. 

– Vi brukar ofta ha ett stort firande med julbön mitt på dagen, en stor grötfest för behövande där en känd svensk artist deltar, och till sist en julklappsutdelning, berättar Mats Nyholm, direktor i S:ta Clara kyrka, och fortsätter:

– Vi har precis beslutat oss för att julbönen kommer att ske digitalt i år. Men vi hoppas fortfarande kunna dela ut mat på något sätt, kanske i mindre grupper.

S:ta Clara kyrka ligger mitt i Stockholm och har ett stort diakonalt arbete året runt. Många hemlösa huserar här någon eller några nätter i veckan under vinterhalvåret när kyrkan öppnar upp under nattetid.

– Drömmen är ju att fler kyrkor ska öppna upp på nätterna, det hade varit en långsiktig och hållbar lösning, säger Mats.

S:ta Clara fortsätter att närvara med diakonal hjälp på Malmskillnadsgatan och Sergels torg under julen eftersom det inte klassas som offentliga sammankomster. 

– Vi får ge själavård och ta emot bikt från många som sitter fast i tuffa omständigheter och svåra förutsättningar att klara vardagen, berättar Mats.

Behoven är stora, men Mats tycker att stämningen bland volontärer, medlemmar, besökare och anställda är påtagligt hjärtlig.

– Många visar en större omsorg under den rådande situationen. Vi i kyrkan är väldigt noggranna med att säga att volontärerna får stanna hemma med gott samvete eller komma till kyrkan med glädje.