IngaBritts saffransbulla
Saffransdeg:
2 pkt jäst
150 g smör
2 pkt saffran
6 dl mjölk
1 dl strösocker
1 dl kvarg
2 tsk salt
1 ägg
2 dl russin
ca 13–14 dl vetemjöl
Ägg och pärlsocker att pensla
Fyllning:
75 g smör
2 ½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
Gör så här
1. Sätt ugnen på 180 °C.
2. Smula ner jästen i en bunke.
3. Smält matfettet i en kastrull.
4. Mortla saffranet med lite av sockret, och rör sedan ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till cirka 37 °C.
5. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, salt, ägg, russin och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Tillsätt resten av mjölet, lite i taget, till rätt konsistens. Degen ska vara lite lös.
6. Häll ut degen i en smord långpanna och låt den jäsa under bakduk i 30 minuter.
7. Rör samman ingredienserna till fyllningen. Sätt fingrarna i degen så att det formas hål. Klicka i fyllningen i hålen. Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
8. Baka i nedre delen av ugnen i cirka 18–20 minuter tills saffransbullen är gyllene både ovanpå och under.
IngaBritt Johansson, Luleå
Vita kulor med nougat och mandelmassa
1 del nougat
2 delar mandelmassa
Vit choklad
Sockerpärlor till dekoration
Gör så här
1. Riv mandelmassa och nougat. Blanda samman till jämn smet.
2. Rulla kulor av smeten och ställ i kylen.
3. Smält chokladen försiktigt och doppa de kalla kulorna i chokladen.
4. Dekorera med sockerpärlor eller strössel om så önskas.
Lovisa Höglund, Uppsala
Ostbollar med oliv
100 g riven västerbottensost
50 g mjukt smör
1 dl vetemjöl
en nypa salt
1 äggvita
smakrika oliver
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 °C.
2. Blanda alla ingredienser till en smet. Forma till bollar och trilla in en oliv i varje boll.
3. Grädda bollarna i ugnen cirka 15 minuter.
IngaBritt Johansson, Luleå
Saffransmuffins
1 pkt saffran
2 dl socker
1 ½ dl mjölk
150 g mjukt smör
2 ägg
3 ½ dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 ½ tsk bakpulver
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 °C.
2. Koka upp saffran, hälften av sockret och mjölken. Låt svalna.
3. Vispa upp smöret med resten av sockret. Vispa sedan ned ett ägg i taget.
4. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Rör ner mjölblandningen i äggvispet.
5. Klicka ut smeten i tolv muffinsformar. Grädda i cirka 18 minuter. Låt svalna på galler. Dekorera med valfri smörkräm.
Christina Wikström, Boliden
Småkakor med smak av kaffe
Kakor:
200 gram smör
1 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 krm salt
½ tsk bakpulver
2 msk starkt kaffe
½ dl hasselnötter (kan uteslutas)
Fyllning:
50 gram smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 °C.
2. Blanda samma ingredienserna till smeten och forma den till två rullar som får vila i kylen cirka 30 minuter.
3. Dela rullarna i skivor och grädda i cirka 15 minuter.
4. Rör under tiden samman smörkrämen, gärna med elvisp. Bred eller spritsa lite fyllning på hälften av kakorna. Tryck försiktigt ihop dem med resten av kakorna.
IngaBritt Johansson, Luleå
Ullas Lingonbröd
3 ½ dl grovt rågmjöl
3 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 ½ tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 dl linfrö
1 dl russin
1 dl solrosfrön
1 dl rågflingor
1 dl rågkross
1 dl lingonsylt
½ dl sirap
3 ½ dl filmjölk
2 ägg
Havregryn till dekoration
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 °C.
2. Blanda de torra ingredienserna i en stor bunke.
3. Vispa ihop de våta ingredienserna i ett annat kärl och rör ned i de torra. Klicka ut smeten i en välsmord avlång form. Jämna till ytan och strö över havregryn.
4. Grädda långt ner i ugnen tills brödet är torrt i mitten, cirka 60 minuter.
IngaBritt Johansson, Luleå
MEST KOMMENTERAT
Hallå där Helena Eriksson …
EFS breddar stödet till Östafrika
Tuff verklighet för återvändare i Irak
Växa upp utan att växa bort
Vem är präst – egentligen? Om det allmänna prästadömet