En blandning av sött och salt

Kristus är uppstånden! Ja, han är sannerligen uppstånden! Fyll på påsk­buffén med goda recept från Budbärarens egen bak­redaktör Jeanette Johnsson.

Kladdkaka med nougat

Ingredienser:
2 ägg
2 ½ dl strösocker
100 g smält smör
2 msk vaniljsocker
3 msk kakao
En liten nypa salt
1 ½ dl vetemjöl
Nougat till gar­nering

Gör så här
1. Sätt på ugnen på 175 °C.
2. Blanda ihop alla ingredienserna. Vispa inte med elvisp.

3. Häll i en smord form, eller i en form klädd i bakplåts­papper.
4. Sätt in formen i ugnen i cirka 25 minuter.
5. Hyvla nougaten med osthyvel och lägg på den varma kakan.
6. När nougaten smält kan du göra mönster med till exempel en gaffel.
7. Servera kakan något avsvalnad med vispad grädde eller vaniljglass. Pynta med påskgodis!

 

Laxröra med smak av pepparrot

Ingredienser:
200 g färskost
200 g kallrökt skivad lax
1 tub pepparrotsvisp
Dill

Gör så här
1. Blanda färskosten och peppar­rotsvispen i en skål.
2. Tärna den kallrökta laxen och blanda ner den i röran.
3. Klipp ner dill efter smak.
4. Servera med knäckesticks eller i krustader.

 

Dulce de leche-bollar

Ingredienser
150 g rumsvarmt smör
4 dl havregryn
½ dl strösocker
½ burk dulce de leche (karamelliserad mjölk)
Citronzest från en citron eller 1 tsk vaniljsocker
½ tsk flingsalt
Ca 2 dl riven kokos till garnering
Karamellfärg

Gör så här
1. Blanda alla ingredienser (utom kokos) till en krämig smet.
2. Kyl smeten för att lättare kunna rulla bollarna.
3. Forma ca 15–20 bollar. Rulla sedan i riven kokos.
4. Förvara bollarna i kylskåp.