Efterlyses: Möt en annan generation

Häromdagen lyssnade jag på Bibeln idags podcast där det samtalades om helgelse. Ett på många sätt givande samtal som fick mig att inse att helgelse är ett ord som inte används så ofta i dag. Däremot är det väldigt modernt att prata om det. Prata om processen att förmeras i den nya, upprättade människan som jag är när jag tagit emot Jesus som Herre. Processen att fördjupas i överlåtelse till Kristus. Ordet som används istället för helgelse är lärjungaskap.

Att helgas, att växa som lärjunge och i relationen med Jesus, är ett arbete på samma sätt som alla andra relationer är ett arbete. Men i denna självcentrerade värld är det så lätt, också för mig, att gå in i en relation som om det handlade om att en annan människa ska anpassa sig för att passa in i mitt liv. Nej, i en mellanmänsklig relation är det två liv som ska fogas samman. I fråga om helgelse, eller lärjungaskap, är det inte Gud som ska passa in i mitt liv, det är tvärtom. Hur kan jag, med den jag är, växa till ett verktyg i Guds hand och passa in i det liv han formar här?

Nu känns det relativt förmätet att jag, som inte ens är 30 år, sitter här och försöker dela någon slags visdom kring en så långdragen process som lärjungaskapets. Hur har du gjort som vandrat längre med Gud än jag? Vad har fått påverka dina livsbeslut för att du skulle passa in i Guds handlingar? Vad har misslyckats och vad har varit till välsignelse?

Jag längtar efter att få mötas över de generationsgränser denna värld har format. Jag vill höra din berättelse för att få vägledning att bli mer lik Kristus. Det är så ofta vi träffas utan att mötas. Jag minns en konferens där jag fick frågan om var alla unga var. Vi höll till i kyrkan bredvid och jag bjöd in personen som frågat att komma och dela vår gemenskap. Svaret jag fick var: »Nej, jag vill att ni ska vara där vi är så att vi kan se på er«. Tack, tänkte jag, då återkommer vi när du också är intresserad av att mötas för att förstå och fördjupas i relation till varandra och vår Herre. Vi har bättre saker för oss än att visas upp som konstföremål för ytligt välbefinnande.

Jag vill bjuda in dig som är äldre än jag: Kom till ungdomsgruppen och fika. Ät din lunch i högskolans matsal. Var med på ett läger som lägermorfar. Se, lyssna på och dela med dig av din vandring med Gud så att vi tillsammans får upptäcka vad det är att vara ett verktyg i Guds hand.

Och jag vill bjuda in dig som är yngre än jag: våga fråga de som är äldre än dig och upptäck att, framförallt i fråga om lärjungaskap, äldre medmänniskor är en mycket bättre källa till kunskap än Google.

Vi yngre behöver er äldre för att lära känna Guds godhet. Ni äldre behöver oss för att komma ihåg Guds fantasi och sprudlande glädje. Tillsammans är vi Guds familj. Tillsammans är vi kyrka. Förhoppningsvis lite mer helgade imorgon än i dag. Om vi nu verkligen möts.