EFS skriver ny historia i Etiopien

I början på november reste 275 av EFS och Salts anställda till Addis Abeba i Etiopien för medarbetardagar. Det var ett digert program med historiska inslag och livsförvandlande upplevelser.

För två år sedan föddes en, då till synes, galen idé. Erik Johansson, EFS missionssekreterare kom med förslaget att hålla medarbetardagar i Addis Abeba i Etiopien. I början på november blev idén till verklighet för 275 av EFS och Salts anställda. Det har varit ett digert program med historiska inslag och livsförvandlande upplevelser.

Fortbildningsdagarna, som äger rum vart femte år, ger de anställda en unik möjlighet att mötas, samtala och inspireras. Den här gången blev det även förvandlande möten med systerkyrkan Mekane Yesus.

”Dagarna har varit fantastiska. Otaliga deltagare har bekräftat att det vi haft som målsättning och böneämne har blivit verklighet. Vi har fått ny kunskap, inspiration och kallelse att delta i Guds mission. Möten med företrädare för och medlemmar i Mekane Yesu-kyrkan på teologiska seminarier och kyrkorna i Addis Abeba, föredrag och seminarier om kyrkans strategiska ungdomsarbete, karismatiska andliga liv och besök i olika diakonala projekt har gett oss både fördjupade insikter och relationer”, skriver missionsföreståndare Stefan Holmström på sin blogg.

Intrycken har avlöst varandra. Etiopierna tackar oss gång på gång över att vi är här och de berättar att våra förfäder är anledningen till att de fått möta Jesus.

Glädje, hopp och längtan florerar hela tiden i luften på gudstjänster och i samtal och möten mellan andra EFS och Salt-kollegor från hela Sverige. Det råder en tacksamhet över att dela ”samma upplevelser”.

Det är fascinerande att möta vår systerkyrka, Mekane Yesus, som är världens största lutherska kyrka med över 7 miljoner medlemmar och att veta att den bland annat startades av våra missionärer för snart 100 år sedan. Kyrkan är präglad av bön, bibelläsning och evangelisation.

– Vi har mycket att lära av deras hängivenhet, uthållighet och målmedvetenhet. Det är en tankeställare och att de kan åstadkomma så  mycket med små resurser är fascinerande, säger EFS kommunikationschef Johan Ericson i tidningen Dagen.

En av veckans höjdpunkter som också fick historiskt värde var den ceremoni på Svenska ambassaden som alla 275 medarbetare var bjudna till. Det var en festlig tillställning med körsång, tal av speciellt inbjudna gäster som avslutades med middag i ambassadörens trädgård.

– Det här är med säkerhet den största svenska delegationen i Etiopien någonsin, sa Sveriges ambassadör Jan Sadek, mäkta berörd av kvällens program.

Mot slutet av veckan hade vi festmiddagsgudstjänst i en närbelägen lokal. På väg tillbaka till hotellet fick var och en varsin fackla och vi gick i led och var ljus längs hela Meskel square, revolutionstorget. Vi sjöng psalmer till Guds ära ända tills polisen förbjöd oss att fortsätta och släcka facklorna.

– Det är häftigt att vi är flera från samma sammanhang som fått dela den här upplevelsen och nu åker vi tillbaka till våra jobb och bär förhoppningsvis med oss frön som inte bara skall vara vackra att titta på utan verkligen ha landat hos oss och börjar växa och gro och brinna i våra hjärtan för mission i Sverige. Gud har gett oss utmaningen att Sverige är ett missionsland, säger Barbro Jonsson, volontär, EFS personalnämnd. ν