EFS sänder praktikanter till missionsländerna

Efter förberedelsekurs i Uppsala är praktikanterna redo att resa ut.

I september skickar EFS ut sex praktikanter i fyra månader till missionsländerna Irak, Tanzania och Etiopien. Budbäraren träffade praktikanterna under deras förberedelsekurs i Uppsala. 

– Det har varit otroligt intressant och lärorikt och jag har fått nya perspektiv, säger Linda Martinson, 30 år, som åker till Etiopien i september. 

Linda kommer att arbeta med EFS samarbetspartner Hope For Children in Ethiopia (HCE). Hon har tidigare besökt Etiopien och ser fram emot att lära sig mer om den etiopiska kulturen som hon förälskade sig i. 

–Min mormor föddes i Etiopien där hennes föräldrar var missionärer. HCE bedriver socialt arbete på kristen grund vilket jag ser fram emot att lära mig mer om. Sedan ska det bli spännande att se vad jag kan ta med mig hem och applicera här och vice versa, säger Martinson som är socionom till yrket.

Stefan Rosth, ansvarig för praktikantprogrammet, berättar att det är med stort nöje som EFS anordnar detta. 

– Det är viktigt att bygga en medvetenhet kring internationella utmaningar, vilket i sin tur förhoppningsvis leder till att fler svenskar vill arbeta med dessa frågor. Dessutom vill vi jobba tillbaka inåt EFS, så att de vi sänder ut kan komma tillbaka och berätta för oss alla om hur våra samarbetsorganisationer arbetar, säger han.  

Efter fyra månaders arbete är tanken att praktikanterna ska föreläsa inom olika Salt- och EFS-sammanhang.

– De utsända blir som inspiratörer för människor som vill arbeta med internationellt samarbete och utvecklingsfrågor. Vi hoppas att de kommer tillbaka med ett större engagemang för internationella relationer och EFS missionsarbete, säger han.

De samarbetspartners som tar emot praktikanterna är CAPNI i Irak, Hope for Children i Etiopien och Dodoma stift i Tanzania.