EFS breddar stödet till Öst­afrika

Torkan efter fjolårets uteblivna regn drabbar flera länder i Östafrika. Etiopien är det land där läget är som värst, främst på grund av sin stora och unga befolkning. Tack vare EFS givare och goda relationer i Etiopien kan hjälpen komma snabbt.

I Etiopien bor 99 miljoner människor varav nästan 39 miljoner är under femton år. Och som vid alla katastrofer är det barnen som är värst drabbade. Enligt FN beräknas 20 miljoner människor i Etiopien vara i stort behov av matbistånd. Ett antal som har ökat på bara några månader. Tack vare de starka relationerna i Etiopien var EFS snabbt på bollen med att hitta sätt att hjälpa. Som Budbäraren tidigare rapporterat går EFS bidrag till Dassc, Mekane Yesus-kyrkans biståndsorgan och deras arbete med att dela ut skolmat i Tigray i norra Etiopien. Responsen från givare runtom i Sverige är stor och Anna Claesson, handläggare för EFS internationella projekt är upprymd:
– Vi har fått in nästan fyra miljoner sedan i december vilket gör att 10 000 barn kan få ett mål mat varje skoldag till och med oktober.
EFS hoppas nu att mer pengar ska komma in så att maten kan delas ut ända till årsskiftet. Förhoppningsvis går det då att skörda det som sås nu. Men skördarna är helt beroende av att den stora regnperioden under juni till augusti kommer igång ordentligt och att utsäde blir tillgängligt. Annars behövs bistånd ännu längre.

Till att börja med utlovade EFS en miljon kronor, vilket skulle räcka till mat för 10 000 barn under två månader.
– Vårt förslag var först att förse 5 000 barn med mat i fyra månader, men Desta Hadera på Dassc ville att fler barn skulle få hjälp och han hade en tro på att mer bistånd skulle hinna komma in. Och det visade sig ju att han hade rätt, säger Anna.

Tack vare den goda responsen kan EFS nu bredda hjälpen. Samtal förs med Evangelisk-lutherska kyrkan i Malawi, ELCM, som bland annat har ett långvarigt arbete med att dela ut mat till undernärda barn. Malawi har 16 miljoner invånare varav cirka tre miljoner är i behov av matbistånd på grund av torkan och fjolårets översvämningar. 1,5 miljon av dessa är barn. Men maten i landet börjar ta slut vilket gör att priserna ökar och staten tvingas nu importera mat från Zambia.
– Priset för majs har ökat med 175 procent. Det gör att vanliga människor inte har råd att förse sig av den lilla mat som finns, säger Anna.

I mitten av juni, ungefär när denna tidning kommer i brevlådorna, är EFS missionssekreterare Erik Johansson på besök i Etiopien och Malawi med syfte att se hur EFS kan hjälpa på bästa sätt.
– Det finns många tankar på hur vi kan utöka hjälpen i Östafrika, bland annat i Somaliland och Eritrea. Men först måste vi se till att maten till skolbarnen i Tigray räcker hela året, säger Erik.