Drömmen om att bli som Lille Skutt

Så länge jag kan minnas har det funnits två treenigheter hemma hos mig. Den ena betydligt mer helig, allsmäktig och kärleksfull, den andra har tidvis varit klart mer lättillgänglig. Jag tänker på Bamse, Skalman och Lille Skutt. (Här vore ett spännande sidospår att fundera över hur vi i hemmen i dag kan göra den viktigare tre­enigheten mer lättillgänglig än serier, men det är ett ämne vi får återkomma till en annan gång.) Av dessa tre seriefigurer finns det en som, likt den Helige Ande i vissa lutherska sammanhang, oförtjänligt glöms bort. En vars frånvaro skulle rucka balansen i treenigheten eftersom en viktig och eftersträvansvärd egenskap skulle försvinna. Utan Lille Skutt skulle vi tappa modet.

Mod är att göra det man egentligen inte vågar. Precis som Lille Skutt så ofta gör när han väljer att följa med på ett nytt äventyr. Nu till min dröm: jag vill, hela livet, vara modig nog att följa med Gud på nya äventyr.

Ibland kan mod dock förväxlas med galenskap. Lille Skutt skulle vara galen om han hoppade in i den färgglada rymdraketen med två, för honom, helt främmande varelser. En björn och en sköldpadda till råga på allt. Eftersom denna lilla kanin känner Bamse och Skalman, deras egenskaper och personligheter, och känner det större målet/meningen i att så många kan dö om de inte stoppar den annalkande asteroiden, är Lille Skutt inte galen utan modig. Känner jag Gud tillräckligt för att vara modig? Hyser jag tillit till den Han är? Ser jag allvaret i det uppdrag vi har?

Nej, kanske inte tillräckligt. Bibeln och jag är inte så goda vänner som jag skulle önska och jag är ofta för trygg i mina ramar. Att gå utanför min trygga, kontrollerade och alfabetiskt strukturerade värld kräver mycket för en kontrollberoende människa som jag. Men jag vill våga. Jag vill lita på att Han har koll. Och jag vill i hjärtat inse att det uppdrag vi som kristna har är på liv och död. Evigt liv och död.

Min dröm för Salt och EFS är att vi i våra sammanhang ska få ha, och odla, en miljö där man blir modig. Inte galen eller modig för sin egen skull, utan modig för Kristus. Där vi tillsammans får lära känna Herren genom Bibeln, gemenskapen och bönen så att vi helhjärtat kan lita på att våra liv är trygga i Hans händer. Där vi får tändas av allvaret i vårt uppdrag och bli modiga pionjärer och missionärer.

En sådan miljö och tillit tror jag ger förutsättningar för äventyr värdiga en serietidning. En sådan miljö vill jag vara i och växa. Hela livet.

Markus Holmström

vik. generalsekreterare för Salt