Det bultande hjärtat

Följ hjärtat och gör som hjärtat känner.« Jag vet inte om du, liksom jag, hört den meningen eller liknande meningar i olika skepnader. Vare sig det handlar om att köpa en ny bil, vem man ska gifta sig med eller hur man ska använda sin tid, så uppmanas vi att följa hjärtats röst. Bibeln talar också om hjärtat och att vi ska lyssna till det. Den stora skillnaden ligger dock i vem det bultande hjärtat som vi ska lyssna till tillhör.

En strof som beskriver detta och som gripit tag i mig kommer från bandet Silver: »Ge oss ditt hjärta för den värld som behöver dig. Sätt våra hjärtan i brand, för dig.«

Det bultande hjärtat som är alltings centrum och som slår för människan tillhör Gud. Guds bultande hjärta för människan är den röda tråden i Bibeln och grunden för hela vår existens. Om och om igen läser vi om att Han bokstavligen gör allt för att upprätta relationen till människan och för att människan ska hitta tillbaka. Men vi vet också att vi lever i en brusten värld, som gråter och desperat längtar efter hel(ig)het. Brustenhetens konsekvens ser vi också i att vi alla kämpar med identitet på olika sätt, om inte fysiskt så psykiskt. I relation till våra kroppar, våra tankar och kanske även vår sexualitet. Gång på gång hör vi talas om olika lösningar på vår kamp. Men den naiva tanken att prestation är lösning på allt håller inte. Det spelar ingen roll hur mycket vi jobbar, försöker, lyckas, misslyckas, eller hur omtyckta vi blir. Så länge vi söker vårt värde i det förgängliga kommer allt vi hittar smaka aska i munnen till slut.

Gud bor i oss och kallar oss att leva heliga liv, nära Hans bultande hjärta som längtar efter att förvandla våra hjärtan, så att vi inte ska följa våra egna vägar och fylla våra behov utan följa Honom som skapat oss. Att leva heligt innebär att bryta med det gamla och leva annorlunda. Jag tror att det blir en helt omistlig effekt av att leva nära Herren, vi kan inget annat än att förvandlas. Eftersom vi känner synden känner vi också nåden. Och eftersom vi känner nåden känner vi också hoppet, och det drar oss närmare honom för att sedan kalla oss ut. Ut i den värld som desperat söker och längtar efter nåd och upprättelse.

Det är lite läskigt att be Gud att ge mig Hans hjärta för den här världen, för jag vet att bönesvaret kommer. Men jag vill inte låta mig skrämmas av omständigheter utan längtar efter Honom och att få fortsätta att berätta den stora berättelsen om hoppet, nåden och om kärleken som kommer från Gud som gett sitt liv för vår skull. För den här världens skull.

Ge oss ditt hjärta för den värld som behöver dig. Sätt våra hjärtan i brand, för dig.