Den kristna hårdrockens revansch

I augusti släppte det kristna hårdrocksbandet Narnia sitt åttonde studio­album »From Darkness to Light.« Bandet klättrade snabbt upp på topplistor efter att bland annat ha sålt flest vinylskivor i Sverige.

Efter skivsläppet blev Narnia även topprankade av Sweden Rock Magazines JURYN. 

– Vi är starkare än någonsin, säger Narnias senaste tillskott Jonatan Samuelsson.

 Budbäraren satte sig ned med basisten Jonatan Samuelsson och pratade om Narnias kommande världsturné, om bandets framgångar, samt om fördomar som riktas mot kristna rockmusiker.

– När jag kom till Livets Ord i Uppsala under 90-talet var det inte okej med hårdrock. Då blev jag utskälld för att jag lyssnade på kristna metalband som Stryper.  

Samuelsson, som hade bestämt sig för att följa Jesus och tjäna Gud, klippte symboliskt av sitt hårsvall.

– Jag blev hänvisad till en stor container där jag kunde slänga mina kristna hårdrocksplattor. Jag tänkte att: »Gud, jag gör det för dig,« och ville bevisa att min tro minsann var viktigare än min kärlek till hårdrock.  

I dag ser fördomarna mot rockmusik annorlunda ut inom kristna sammanhang. Förrförra året spelade Narnia exempelvis på Livets Ords ungdomsläger, och det blev lyckat. 

– Vi var det första hårdrocksbandet som spelade på Livets ords scen efter att det förbjöds under 90-talet, och det mottogs med öronbedövande jubel. 

Till vardags är Samuelsson entreprenör och arbetar bland annat på Livets Ords förlag samt med formgivning. Förutom att ha skrivit låten »Manifest« på senaste plattan, har han även form­givit skivomslaget – ett starkt lysande torn som representerar Jesus.

– Förra året gick sångaren Christian Liljegren in i väggen och meddelade att spelningen som vi skulle ha i Schweiz skulle bli hans sista. Det kom som en chock för oss. Men sedan gick vi på konsert i Uppsala och hamnade backstage med en musiker som tack vare Narnia hade börjat spela gitarr. Han var kristen, och vi fick vittna om hur Gud har använt oss, sedan fylldes rummet med människor som gitarristen i sin tur vittnade för. Där och då blev Christian övertygad om att det var det här han skulle hålla på med. Så hans resa har varit från mörker till ljus – »From Darkness to Light« – vilket har varit ett tema för alla bandmedlemmar.

När bandet är ute och turnerar vittnar fans om vad Narnias musik har betytt för dem, inte minst i Sydamerika där fanbasen är stor.

– Jag har tidigare tänkt att våra texter har varit ganska banala och enkla. Men så kom det fram ett fan i Rio de Janeiro när vi turnerade 2017. Han fick varken läsa Bibeln eller lyssna på kristen musik på grund av sin katolska mamma. Han berättade att han fick sin andliga mat genom att lyssna på vår musik, för hans mamma förstod inte engelska. Då bestämde jag mig för att aldrig mer klanka ner på enkla texter.

Narnias musik är känd för sitt melodiska sound och dominerande gitarrsolon, vilket har präglat bandet sedan starten. 7 september gav sig bandet ut på världsturnén »From Darkness to Light Tour,« en turné som landade först i Laz Paz i Bolivia. Samuelsson förväntar sig att turnén kommer dra både kristna som icke-kristna lyssnare. 

– Narnia har stor respekt i hårdrocksvärlden. Det beror dels på att bandet är otroligt duktiga, dels för att vi vågar stå för någonting. Vi är tydliga med att vi är kristna och att vi tror på Jesus, säger Samuelsson.