Del 2: Hur för vi tron vidare?

Vad säger Bibeln om hur vi som föräldrar ska föra vidare tron till våra barn, egentligen? Olof Brandt, ledare för Bibeln idag, djupdyker i två artiklar i ett känsligt ämne. Här kommer andra delen: om att ge Bibeln vidare till sina barn.

I en kommentar om hur det är att vara förälder har Sandra Stanley sagt att »dagarna är långa, men åren är få«. Jag tror det är den mest ärliga sammanfattningen jag hört om föräldraskap. De långa dagarna som gör att man knappt känner att man hinner med livet, samtidigt som barnen plötsligt är tonåringar (och för mig: inom kort flyttar hemifrån). Av denna tid vill vi göra det bästa. 

Att ge tron till sina barn, eller kanske bättre uttryckt: att låta barnen få en smak för vad tron är så de kan ta ett eget beslut, är något alla kristna föräldrar funderar på. Hur kan vi göra och vad fungerar? Denna artikel kommer ha fokus på just Bibeln även om mycket är allmänna principer som fungerar lika bra på andra kristna praktiker som bön, gästfrihet eller tjänande.

Det första jag vill betona är att alla familjer har en utgångspunkt. Vare sig du läser denna artikel med små barn eller tonåringar så kan du utmanas och ta steg från där just du står. Dock kan du aldrig ta avstamp ifrån var du kanske tycker att du borde vara. 

Ett barns resa (eller en vuxens med för den delen) skulle kunna brytas ner i ett par beståndsdelar vad gäller mötet med Bibeln: Relation, nyfikenhet, upptäckt, svar och fördjupning. När du reflekterar efter du läst klart, kan det vara värt att fundera på var dina barn befinner sig. Självklart är resorna individuella och i undantagsfall kan steg utebli eller passeras extremt fort. 

Relation. Första steget mot att möta Bibeln är ofta att få en relation till någon som bryr sig om Bibeln. Här står du som förälder högt i kurs om vi får tro forskningen. Läses Bibeln hemma så är det vanligare att barnen får fatt i Bibeln. Det behöver dock utvecklas en relation för att dörrar ska öppnas.

Nyfikenhet. När barnet får höra om andras relation till Bibeln, väcks en nyfikenhet. Smakprov på texten leder till större nyfikenhet. 

Upptäckt. Efter nyfikenheten börjar själva läsandet (eller lyssnandet) och barnet får upptäcka saker i texten som talar till dem. Citat, sammanhang eller händelser som visar att Bibeln är relevant. Inte sällan sker detta tillsammans med andra. 

Svar. Någonstans längs vägen tar barnet ett beslut att berättelserna är mer än intressanta, de är värda att bygga sin tro på. Det kan uttryckas olika i olika kyrkotraditioner, men barnet tar steget in i en personlig relation med Jesus där Bibeln blir viktig på ytterligare nivåer.

Fördjupning. Texten blir betydelsefull för vardagslivet och läsningen fördjupas. Svåra frågor behöver vändas och vridas på. Tron påverkar också vardagslivet.

Din roll som förälder kan skifta i alla dessa steg men du har alltid en viktig roll. Rachel Turner, som var talare på en nationell konferens anordnad av den ekumeniska plattformen »Jesus till barnen« 2023, nämner ofta att förälderns viktigaste roll är att skapa fönster in i sina liv. En förälders eller vårdnadshavares handlingar talar oftast mycket starkare än dennes råd. Vi kan därför med våra liv, precis som de är, öppna upp för att visa vad Bibeln betyder för oss. Du känner också ditt barn bäst, därför är det centralt att du funderar över vad barnet kan behöva just nu i sin utveckling. 

Det är så lätt att vi jämför oss med andra på ett negativt sätt. Du kanske har vänner som har bibelstudier med sina tonåringar, medan du själv kanske inte ens har fått igång ett samtal runt bordet i familjen. Börja då inte med bibelstudierna – det är dömt att misslyckas. Titta på de fem stegen och fundera på vad som kan vara en bra taktik för att ta något steg just där ni står. 

Bygga relation. Ta en fika och försök prata om något mer än väder och vind, köp en kortlek med samtalsfrågor, ge bort en weekend tillsammans som julklapp eller sätt dig ner tillsammans med barnet när han/hon spelar dataspel och var uppriktigt nyfiken på vad som händer. Börja bygga relation.

Skapa nyfikenhet. Skapa fönster in i ditt liv genom att säga saker som: »nu gjorde jag så här, för att …«, skicka dagens bibelord via textmeddelande »jag tänkte på dig när jag läste« eller hitta en bra barnbibel för er. 

Upptäck tillsammans. Hitta en enkel läsplan och läs Bibeln tillsammans. Fråga vad barnet upptäckt när det läst. Fråga vad som händer i barn- eller ungdomsgruppen. Dela din favorit från veckan och be barnet göra detsamma. Ta med barnen i husgruppen.

Svar. Låt barnets tro få växa. Våga fråga om Jesus blivit viktig. Låt barnen åka på läger. 

Upptäckt. Nu behöver du nog inte fler råd av mig. Väx tillsammans och låt barnet växa i sunda miljöer. 

Som kyrkor är vår roll att finnas som partner varje steg längs resan. Att vara stöd när det är tungt. Att ge tips på material eller tillvägagångssätt när ett barn tar nya steg. Ge föräldrakurser. Särskilt behöver vi också reflektera över hur vi hjälper barn som kommer från hem där Bibeln inte har någon plats eller där tron kritiseras och framställs som något dåligt. 

Ett steg som också kan vara relevant så här i avslutningen är så klart att ta ett eget steg i sin bibelläsning. Jag kan då rekommendera att titta närmare på läsplanen från Bibeln idag, där du får en daglig text och en kommentar för att själv ta steg på din vandring.