Dags att bryta ny mark

Temat för EFS årskonferens 2018 är »Bryt ny mark«. Den 10–13 maj samlas rörelsen i Luleå för att påminnas om sitt ursprung och blicka framåt. En hel del nyheter dyker upp i årets program.

Konferensens projektledare, Monica Arndt, har stora förväntningar på årets samlingar.

– Jag tror att det kommer att bli något alldeles extra, att Gud vill göra något med oss under konferensen.

Årets tema, »Bryt ny mark«, är ett citat från Hosea 10:12 där profeten uppmanar Israel att ta nya steg. Monica tänker att temat handlar om EFS som rörelse, men också om den enskilde kristnes liv där ny mark kan vara att ta steg i tro och lita på Gud.

– EFS som rörelse har en tradition av att vara en pion­järrörelse, både nationellt och internationellt. Det är ett arv som vi vill ska fortsätta att utmana oss att ta djärva initiativ för evangeliets skull, säger Monica.

Missionsföreståndare Kerstin Odenhem, som är en av årets talare, tänker i liknande banor.

– EFS är i sitt DNA en pion­jär rörelse. Det ligger i vårt uppdrag som missionsrörelse att inte stanna upp utan att gå vidare, att se på nya möjligheter och utmaningar. Att bryta ny mark i en missionsrörelse är att hela tiden fundera på hur vi når ut med berättelsen om Jesus i dag.

För Salts generalsekreterare Johanna Björkman, som även hon kommer att tala vid årets konferens, handlar årets tema på ett personligt plan om att utmana sin bekvämlighet.

– Det sätter igång en reflektion om vad Gud mer har lagt ner i mig som jag ännu inte upptäckt.

En av årets nyheter är att det kommer att firas två parallella gudstjänster på fredags- och lördagskvällen, med olika inriktningar.

– Det är mycket man vill rymma på några få dagar, så detta är ett sätt att kunna erbjuda mer på samma tid. Men vi börjar med gemensam en gudstjänst på torsdagen och avslutar gemensamt med sändningsgudstjänsten på söndagen.

En annan nyhet i år är att ungdomarna integreras i den stora konferensen, även om en hel del aktiviteter fortfarande är separata. Tack vare de gemensamma gudstjänsterna och en del gemensamma seminarier möts samtliga konferensdeltagare vid fler tillfällen i år. Ett av de tillfällena är under fredagsförmiddagens strategi- och visionsseminarium, där både styrelsen och Kerstin Odenhem deltar.

Barnen kommer att ha sitt eget spår på temat »Guds superhjältar«.

– Det handlar om att man kan vara superhjälte utan att veta om det. Vi kan göra mycket med Guds hjälp, säger Monica.

Konferensen hålls i Kulturens hus där sittplatser och ljud- och ljusutrustning redan finns på plats.

– I tidigare utvärderingar har vi sett att många ideella har tyckt att det har varit tungrott att arrangera konferensen. Nu testar vi det här konceptet för att göra det enklare.

När deltagarna anländer till Norrbotten i maj har snön med all sannolikt smält bort, men Monica rekommenderar ändå att packa ner ett par långkalsonger och vantar. Ett annat tips för den som har tänkt delta är att snarast boka tåg- och flygbiljetter liksom boende i Luleå.

– Jag vill säga varmt välkommen till alla. Våga er upp till Norrbotten och bryt ny mark, avslutar Monica.

All praktisk info och anmälan hittar du på konferens.efs.nu