»Bordsbönen kan vid en första anblick verka obetydlig, men den är som en hemlig skatt«, skriver bokens redaktör Lina Mattebo i förordet till Gode Gud välsigna maten, amen.
Jag tänker på stressiga vardagsmiddagar där stora barnet trillat in trött från fotbollsträningen, mellanbarnet fnittrar med kompisen och minstingen bara vill sitta i knät. Då känns bordsbönen mer som slentrianrutin än en hemlig skatt. Men andra dagar blir bordsbönen ett andningshål – riktad tacksamhet och proklamation, kanske till och med ett vittnesbörd för en middagsgäst.
Gode Gud välsigna maten, amen är en pärla som på ett lättillgängligt men inte ytligt sätt bjuder in mig som läsare att reflektera kring bordsbönen. En av styrkorna med boken är att bordsbönen sätts i relation till matens och måltidens betydelse i stort. Som läsare påminns vi om att måltiden är en gemenskapsfrämjande och relationsbyggande del av våra liv – oavsett om det är snabbmakaroner och falukorv eller tre-rätters som står på bordet.
I Gode Gud välsigna maten, amen får läsaren bekanta sig med över 60 bordsböner – en del välkända och andra nyskrivna. Boken innehåller fördjupande texter som bjuder in till reflektion kring ämnen som tacksamhet, gästfrihet och vår relation till mat. Här finns också tips på hur man ordnar en trevlig fest, bjuder in till vardagsmiddag, får bra matbordssamtal med barnen eller bjuder in nya människor i måltidsgemenskapen.
MEST KOMMENTERAT
Hallå där Helena Eriksson …
EFS breddar stödet till Östafrika
Tuff verklighet för återvändare i Irak
Växa upp utan att växa bort
Vem är präst – egentligen? Om det allmänna prästadömet