Barnen som Guds språkrör

Jag glömmer ibland bort att Gud talar till och genom barn på ett fantastiskt sätt, skriver Johanna Björkman.

Jag älskar överraskningar. Jag kan bli barnsligt förtjust när något roligt eller oväntat händer som gör mig glad. En överraskning kan såklart se väldigt olika ut, ibland har någon tagit sig tid att förbereda och ibland sker det nog mer spontant. Under några veckor nu i höst har det blivit så tydligt för mig hur Gud i sin stora omsorg överraskar oss och hur han kan göra det på de mest oväntade sätt. 

Hösten har varit mörk, inte bara på grund av Corona, utan också för att solen faktiskt inte har varit så närvarande. I stället har mörkret och regnet legat som ett täcke över i alla fall mig. Men jag bestämde mig för att göra det bästa av situationen och mysa mig genom mörkret genom att ofta tända mycket ljus. Så sagt och gjort tänder vi ljus i köket tillsammans med barnen varje morgon när vi ska äta frukost. Det var just en sådan morgon som Gud överraskade en gång. Mitt i frukosten avbryter min fyraåriga son sitt grötätande för att titta på mig och säga »Mamma, ljuset lyser starkare än det mörka och då är det mörka inte svart mer«. Jag blev så tagen av stunden så det enda jag fick ur mig var ett »Amen«. 

Någon vecka innan hade barnen lärt sig sången Tack, tack Jesus och min tvååring har sedan dess velat sjunga den lite när som helst. Så vi sjunger den ofta oavsett situation. Ibland knäpper hon till och med händerna och blundar när hon sjunger den. Ytterligare en finurlig glimt av Gud för att påminna mig om att vara tacksam i det lilla och vardagliga. Så slår det mig – jag är omgiven av små predikanter! Jag glömmer ibland bort att Gud talar till och genom barn på ett fantastiskt sätt. Barn är så härligt frimodiga och predikar vid de mest oanade tillfällena, ibland medvetet och ibland omedvetet. Det är som om Gud i sin kärlek använder barnen som språkrör när det är svårt att bryta igenom det brus vi vuxna ibland omger oss av. Slutsatsen då: tro inte för lite om Gud eller om barnen. I kombination kan de bli en kärleksförklaring som heter duga! 

Folk kom till honom med barn för att han skulle röra vid dem. Men lärjungarna visade bort dem. När Jesus såg det blev han förargad och sade: »Låt barnen komma hit till mig och hindra dem inte: Guds rike tillhör sådana som de. Sannerligen, den som inte tar emot Guds rike som ett barn kommer aldrig dit in.« Och han tog dem i famnen, lade händerna på dem och välsignade dem. (Mark 10:13–16)