Under 1970-talet expanderade Västerås snabbt. Nya ytor som tidigare odlades togs i anspråk för nya stadsdelar. Bostadsområdet Bäckby i västra Västerås var ett av dessa områden som fick en blandning av hyreshus, bostadsrätter och villor i olika storlekar. Från hela landet kom arbetare och tjänstemän för att arbeta på allt från stora företag som ASEA och Metallverken, stora samhällsbärande verksamheter som kommunen och Landstinget med Västerås Lasarett som största arbetsgivare, till egna företagare med urmakeriverkstäder och butiker.
Därför byggdes bostadsområdet Bäckby som en del av det så kallade miljonprogrammet, ett ord som fått dåligt rykte. Men husen står kvar och fler fastigheter har tillkommit under åren. Gatorna underhålls, även om gatukontoret nog får många potthål att åtgärda den här vintern. Mellanstadieskolorna finns kvar. Barnen leker fortfarande – fast någon generation senare – i lekparkerna och området förnyas med skateboard-ramper och fler bostäder i centrum. Och trappuppgångarna är fortfarande levande mötesplatser där människor hälsar på varandra med leenden. Det finns omsorg och medkänsla.
Som en fast punkt i den här miljön ligger Bäckbykyrkan, en av EFS och Svenska kyrkans samarbetskyrkor, invigd söndagen första september 1974. Efter att EFS-föreningens lokaler brandskadats inne i centrala Västerås julen 1967 (»det bästa som hänt EFS i Västerås«, lär Torsten Nilsson ha sagt) stod föreningen utan lokal. Parterna träffades och ett avtal signerades 1971. Wallner Näslund var den förste samarbetskyrkoprästen.
Efter honom kom Eskil Hofverberg, Staffan Grenstedt, Anders Lennse, Mats Nyholm och Gunnar Kärrbom, innan Kicki Barklund tillträdde 2022. Utöver dem har ett femtiotal personer haft tjänst i kyrkan. Många har, bland annat i de stora konfirmationskullarna på 80-talet, i scouter, körer och öppen förskola, genom anställda och ideella mött en kärleksfull och förlåtande Gud.
Idag finns ingen av de cirka 60 EFS-medlemmar som var med och bidrog med pengar och engagemang i att bygga Bäckbykyrkan kvar i livet. Den siste, Östen Bergqvist från Strömfors i Västerbotten, dog 95 år gammal tidigare i år. Men många andra har hittat in och tagit över bärandet – både anställda och ideella. Bäckbykyrkan är idag en missionsstation i ett utsatt område där ett tiotal tjänster bekostade av Västerås pastorat samverkar med en EFS-förening med 190 medlemmar, formellt genom ett samarbetsråd.
Är du en av dem som varit en del av Bäckbykyrkans historia? Välkommen att vara med på lördag 31/8 från klockan 16 i Bön för Bäckby och Café Jakobs brunn, och sedan på Festmässa på torget i Bäckby dagen därpå kl 10, på dagen 50 år efter invigningen.
Bäckbykyrkans klocka har kallat till gudstjänst i 50 år och fortsätter göra så varje söndag förmiddag för att erbjuda alla att ta del av budskapet om förlåtelse, frihet och upprättelse.
Som avslutning på gudstjänsterna säger prästen: »Låt oss gå till den värld som Jesus gett sitt liv för« och församlingen svarar: »Vi är bärare av hopp och tro«.
MEST KOMMENTERAT
Hallå där Helena Eriksson …
EFS breddar stödet till Östafrika
Tuff verklighet för återvändare i Irak
Växa upp utan att växa bort
Vem är präst – egentligen? Om det allmänna prästadömet