Ahmed proklamerar seger

Den månadslånga konflikten i Tigray-regionen över.

Stora delar av världen höll andan inför slaget om regionhuvudstaden Mekele i Tigray i norra Etiopien. Den 28 november meddelade premiärminister Abiy Ahmed att striden var över. I ett tal till parlamentet avslöjade han dessutom att han under hela sin mandatperiod ska har varit strikt kontrollerad av personer inifrån hans egna politiska läger. 

Efter att ha besegrat rebellgruppen TPLF och tagit kontroll över Mekele kan rättvisa nu skipas, säger han och hävdar samtidigt att:

– Inte en enda människa skadades under Tigray-operationen. Vi använde oss av specialstyrkor och metoder. Vi ska nu hjälpas åt för att få hem flyktingarna.

UNHCR befarar att 1 miljon människor kommer att vara i behov av hjälp, säger EFS missionssekreterare Erik Johansson.

– Vi har sedan flera år ett upparbetat samarbete med Mekane Yesus-kyrkans biståndsorgan DASSC i Tigray. I nuläget är det oklart hur situationen och behoven ser ut, men vi är beredda på att påbörja något slags insamling. Vi har daglig kontakt med företrädare för Mekane Yesus för att komma igång med humanitära insatser så snart det blir möjligt för dem som drabbats av kriget på olika sätt.

Detta har hänt:

● 31/3 Federala valkommissionen beslutar att skjuta upp det nationella valet på grund av pandemin.

● 9/9 TPLF ordnar val i Tigray, trots den federala valkommissionens beslut.

● 4/11 Premiär­ministern (PM) anklagar TPLF för att ha attackerat federala styrkor och stryper alla
resurser till regionen.

● 15/11 TPLF bekräftar att den har utfört missilattacker mot grannlandet Eritrea och hotar med ännu fler attacker. Regeringen skickar militär till området och strider bryter ut. Fler än 100 människor befaras ha dött och tusentals människor flyr Tigray och söker sig till Sudan.

● 22/11 Centralregeringen och PM ger TPLF ett ultimatum: ge upp inom 72 timmar eller så attackeras Mekele.

● 25/11 Internationella samfundet uppmanar PM att lösa striden med hjälp av medlare. PM avböjer hjälpen.

● 25/11 TPLF vägrar att lägga ned sina vapen och federala styrkor ingriper mot Mekele.

● 28/11 Abiy Ahmed proklamerar seger och skriver att de har slutfört de militära operationerna i Tigray.

● 30/11 I ett två och en halv timma långt tal till parlamentet avslöjar Abiy Ahmed att det har förekommit omfattande korruption i hans eget politiska läger under hela mandatperioden. Efter att ha besegrat TPLF och tagit kontroll över Mekele, kan han äntligen styra landet fri från otillbörligt inflytande från den gamla makteliten.